Creșterea exporturilor produselor autohnone către UE, armonizarea legislației naționale în conformitate cu normele europene, implementarea standardelor de calitate europene sunt primele rezultatele ale intrării în vigoare a DCFTA, prezentate de Ministerul Economiei în cadrul ședinței „Diplomatic Economic Club”(DEC – Clubul Diplomatic Economic), organizată la 18 februarie curent de Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor (MIEPO).
Diplomatic Economic Club a reunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Serviciului Vamal și ai camerelor de comerț bilaterale din Moldova.
Principalele teme abordate de participanți au fost modul în care poate fi valorificat potențialul de export al Republicii Moldova și primele rezultate înregistrate în contextul intrării în vigoare la 1 septembrie 2014 a Acordului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, în baza căruia Moldova beneficiază de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
Progrese în implementarea DCFTA au fost înregistrate la nivel legislativ, prin alinierea la normele europene, în special în sferele accesului mărfurile pe piața externă, eliminarea barierelor tehnice pentru comerț, îmbunătățirea sistemului sanitar și fitosanitar, simplificarea procedurilor vamale, modernizarea sectorului energetic. Aceste activități sunt realizate de Ministerul Economiei și alte instituții publice în conformitate cu Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016.
În vederea facilitării accesului agenților economici la informații privind implementarea DCFTA, Ministerul Economiei urmează să lanseze la 4 martie curent platforma web: www.dcfta.md.
Totodată, în cadrul ședinței DEC, reprezentanții Serviciului Vamal au prezentat instrumentele online pentru serviciile electronice vamale atât la export și import - E-customs. O altă facilitare a procedurilor de export introdusă în 2014 o reprezintă certificatele de Agent Economic Autorizat ce poate fi solicitat de către agenții economici. Totodată a mai fost prezentat și sistemul informaţional „Tariful vamal integrat" (TARIM), ce reprezintă o bază de date ce conţine toate măsurile tarifare şi netarifare, aplicate mărfurilor importate în Moldova şi exportate din ţară.
Prezentarea Ministerului Economiei: Progresele și perspectivele Republicii Moldova în implementarea Zonei de Liber Schimb aprofundat și Cuprinzător.
Prezentarea Serviciului Vamal: Implementarea priorităților DCFTA.
Prezentarea MIEPO.
Diplomatic Economic Club reprezintă o platformă de dialog cu reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, responsabili de cooperare economică, lansată în 2013. Scopul acestei platforme este de a asigura o interacțiune constante cu corpul diplomatic ce ar permite informarea corectă și la timp a partenerilor externi cu privire la politicile economice ale Republicii Moldova, preluarea bunelor practici în diverse sectoare ale economiei etc.