Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.02.2015

CCI și EBA oferă operatorilor economici din industria textilă și cea de procesare un nou ciclu de instruiri și vizite de studii în UE

CCI și EBA oferă operatorilor economici din industria textilă și cea de procesare un nou ciclu de instruiri și vizite de studii în UE

Cea de-a doua etapă a Proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici" a fost lansată astăzi oficial în incinta Camerei de Comerț și Industrie. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei, prin intermediul Corporației Financiare Internaționale (IFC), și implementat de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European.

„În jumătate de an de la intrarea în vigoare a DCFTA, exporturile spre UE au crescut semnificativ pe unele categorii de mărfuri, însă mai este de muncit pentru a fi competitivi pe piața europeană și pe cea locală, în noile condiții geo-economice. Astfel, am structurat Proiectul reieșind din necesitățile operatorilor economici, care au nevoie de informații și cunoștințe practice privind accesul pe piața comunitară, certificarea producției și alte câteva componente din „ecuația" competitivității, astfel încât să beneficieze de oportunitățile deschise de DCFTA", a declarat Președintele CCI, Valeriu Lazăr.

Potrivit CCI, proiectul se va focusa pe industria de procesare în domeniul agroalimentar și industria textilă și este constituit din mai multe componente de informare a operatorilor economici prin intermediul a 20 de seminare regionale cu tematici relevante implementării DCFTA, printre care: reguli de acces pe piața UE, tehnici de negocieri, aspecte de contractare internațională, tehnici de marketing, condițiile de obținere a certificatelor internaționale, și suportul în găsire de parteneri pe piața UE; vizite de studiu în Italia, inclusiv la Expoziția Mondială de la Milano, și cele trei țări baltice, însoțite de forumuri de afaceri bilaterale; componenta de comunicare. Graficul seminarelor poate fi găsiti aici.

„Anul trecut am fost martorii semnării Acordului de Asociere și a DCFTA, ca parte a acestuia. Acum a venit momentul, pentru Guvern dar și pentru sectorul privat, de a implementa reforme cruciale, care ar asigura competitivitatea Republicii Moldova pe piețele internaționale. Pentru a beneficia din plin de DCFTA, businessul are nevoie de informație privind cerințele impuse de noul regim de comerț, ceea ce va fi scopul principal al campaniei susținute de Suedia", a spus Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

În cadrul primei etape a Proiectului „Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici", 669 de operatori economici au beneficiat de instruiri specializate în cadrul a 27 seminare; au fost create trei Comitete sectoriale: în Agricultură, Industrie și Servicii; instituite două linii fierbinți în cadrul CCI și EBA; efectuate patru vizite axate pe identificare de parteneri și instruire în domeniul regulilor de acces a fructelor si legumelor în stare proaspătă și procesate pe piața UE. Astfel au fost efectuate deplasări în Olanda și Belgia și două vizite în România. În cadrul proiectului au fost elaborate și diseminate o serie de materiale informative și o broșură privind impactul DCFTA asupra economiei naționale. Beneficiari ai primei etape a Proiectului au fost operatori economici din sectorul agricol.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus