Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova (MAI) a elaborat recent un proiect de lege care prevede introducerea procedurii de constatare amiabila in cazul accidentelor rutiere usoare. Procedura se poate aplica in cazul accidentelor fara victime (doar pagube materiale) si in care sunt implicate doar doua autovehicule.
Astfel, in cazul unui astfel de accident, soferii vor putea incheia un formular de constatare amiabila pe care il vor depune la societatile de asigurare unde si-au incheiat polita, urmand ca asiguratorul sa intocmeasca dosarul si sa stabileasca vinovatia si ulterior sa il despagubeasca pe soferul pagubit. In acest mod, nu va mai fi necesara prezenta agentilor politiei rutiere la fata locului pentru constatarea accidentului si repsectiv soferii nu vor fi sanctionati prin amenzi administrative. Aceasta obligatie va reveni in schimb asiguratorilor, care ii vor penaliza pe conducatorii auto vinovati de accidentul produs prin majorarea primei de asigurare pentru anul urmator.
Potrivit unui raport publicat pe site-ul MAI, pe parcursul anului 2014 pe teritoriul Republicii Moldova au fost inregistrate 10.646 accidente rutiere soldate cu pagube materiale. Reprezentantii MAI apreciaza ca odata cu introducerea procedurii de constat amiabil vor fi reduse cazurile de ambuteiaje pe drumuri cauzate de asteptarea agentilor de politie care constatau si intocmeau actele necesare privind circumstantele producerii accidentului.
Important: Pentru a se putea utiliza procedura constatarii amiabile este necesar consimtamantul ambilor soferi implicati in accident. In cazul in care unul dintre soferi nu este de acord sa completeze si sa semneze formularul, se vor urma aceiasi pasi ca si pana acum, respectiv solutionarea accidentului de catre agentii politiei rutiere.
Cum functioneaza constatul amiabil in tarile vecine?
Procedura de constat amiabil a fost introdusa si este aplicata in toate tarile Uniunii Europene, dar si in unele state din CSI.
Spre exemplu, in Romania procedura a fost introdusa in iulie 2009, fiind utilizat un formular standardizat conform reglementarilor europene, astfel incat el sa poata fi folosit in toate tarile membre UE. Pana la finalul anului 2009, circa 70% din cele 220.000 de accidente usoare (fara victime) au fost gestionate direct de catre asiguratori, utilizand procedura constatarii amiabile, restul fiind solutionate de catre reprezentantii politiei rutiere.
Constatul amiabil a fost introdus si in Federatia Rusa in septembrie 2009, insa acesta poate fi aplicat doar pentru daune care nu depasesc suma de 50.000 ruble (708 euro) per accident, in caz contrar asiguratorul poate sa refuze despagubirea. Acest fapt, dar si lipsa de incredere a populatiei in asiguratori a facut ca in 2013 ponderea daunelor solutionate prin constatul amiabil in totalul despagubirilor platite pe piata din Rusia sa se ridice la 9% (cca. 79.990 de accidente rutire au fost solutionate prin constat amiabil).
De asemenea, in Belarus a fost introdus in 2010 si se aplica pentru accidentele in care dauna maxima este de 400 euro, iar ponderea daunelor solutionate prin formularul de constat amiabil in totalul despagubirilor achitate de asiguratori nu a depasit 5% in ultimii ani.
Potrivit datelor politiei rutiere din Ucraina, circa 60% din accidentele rutiere produse in tara s-au soldat doar cu pagube materiale si ar putea fi solutionate prin procedura de constatare amiabila. Cu toate acestea, doar 7% din acestea sunt solutionate astfel, scrie www.xprimm.md - cel mai cunoscut portal de informatii cu privire la sectorul asigurarilor din Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.03.2015Circa 10 mii de accidente din Moldova ar putea fi solutionate pe calea amiabila fara sanctiuni pentru soferi
Comentarii (0)