Declarațiile Prim-ministrului Chiril Gaburici și ale Secretarului Adjunct de Stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul briefingului de presă comun susținut la Chișinău pe 3 martie 2015
Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici:
„Bună ziua, doamnelor şi domnilor,
Vă mulţumesc pentru interesul manifestat faţă de acest eveniment important în dezvoltarea relaţiilor moldo-americane. Am o deosebită plăcere să-l salut astăzi pe înaltul oaspete, dl Antony Blinken, Adjunctul Secretarului de Stat SUA, care pentru a doua oară vizitează ţara noastră. Domnia Sa se află în Republica Moldova în cadrul unui turneu european, care pe lângă ţara noastră a inclus deja Franţa, urmând ca în zilele următoare să viziteze Marea Britanie şi Germania. Astfel, îmi exprim convingerea că unele aspecte abordate de noi astăzi cu privire la parcursul european al Republicii Moldova şi Summitul Parteneriatului Estic de la Riga din mai 2015, vor fi discutate ulterior de dl Blinken şi cu oficialii de rang înalt din capitalele europene.
De altfel, anume Bruxelles, a fost destinaţia pe care am ales-o absolut firesc pentru prima mea vizită peste hotarele ţării în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova. Dialogul pe care l-am avut cu Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz și cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afacerile Externe şi Politica de Securitate au atestat convergenţa viziunilor noastre în ceea ce priveşte viitorul european al R.Moldova şi reformele care trebuie continuate, inclusiv cu susţinerea Uniunii Europene astfel, încât integrarea europeană a Republicii Moldova să fie realizată. Vom continua aceste discuţii şi în formatul Consiliului de Asociere care va avea loc pe data de 16 martie 2015, la Bruxelles, pentru a trece în revistă ritmul de implementare a Acordului de Asociere şi pentru a identifica cele mai optime modalităţi de interacţiune cu UE. Scopul acestora este de a valorifica plenar oportunităţile pe care ni le oferă acest cadru, în beneficiul cetăţenilor noştri.
Vizita de astăzi a dlui Blinken în Republica Moldova, la doar două săptămâni după învestirea noului Guvern, este o expresie elocventă a sprijinului politic constant acordat R.Moldova din partea Statelor Unite ale Americii pentru evoluţiile democratice, reformarea şi modernizarea ţării, în contextul procesului ireversibil de integrare europeană a Republicii Moldova, asumat de noul Guvern.
În cadrul întrevederii ce a avut loc astăzi, am avut o discuţie foarte bună şi utilă pe marginea subiectelor prioritare de pe agenda relaţiilor bilaterale, în special în aprofundarea Dialogului Strategic dintre ambele ţări, lansat în anul 2014. În egală măsură, am abordat aspecte privind securitatea regională şi am exprimat gratitudine Adjunctului Secretarului de Stat pentru solidaritatea manifestată faţă de eforturile Republicii Moldova în procesul de consolidare a statalităţii şi integrităţii teritoriale.
În acest sens, merită a fi menţionate Rezoluţiile Congresului SUA cu privire la susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, precum şi a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii ţării, care au fost aprobate univoc în anul 2014, şi pe lângă numeroasele vizile ale membrilor Congresului SUA şi oficialilor de rang înalt, pot servi drept exemple elocvente ale sprijinului din partea elitei politice americane pentru R.Moldova. Mizăm în continuare pe rolul activ al partenerilor americani în negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.
Totodată, am reiterat faptul că noi contăm şi în continuare pe sprijinul SUA în modernizarea țării noastre. I-am mulţumit Adjunctului Secretarului de Stat pentru asistenţa substanţială acordată de SUA, în valoare de 1,2 miliarde de dolari SUA, de-a lungul ultimilor 23 de ani, care ne-a permis demararea multor reforme prioritare în domeniul edificării instituţiilor democratice, economiei de piaţă şi a promovării libertăţilor fundamentale.
În acest context, aş vrea să subliniez rezultatele palpabile şi efectele benefice ale asistenţei tehnice şi financiare în valoare de 262 de milioane de dolari, oferită de Guvernul american în cadrul Programului Compact prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, utilizate pentru modernizarea infrastructurii de transport (printre care vom remarca şi drumul Sărăteni-Soroca) şi reabilitarea sistemelor de irigare în ţara noastră. În cadrul întrevederii, am exprimat interesul sporit al Republicii Moldova pentru semnarea unui nou Program Compact cu Corporaţia Provocările Mileniului.
O componentă la fel de importantă a relaţiilor dintre ţările noastre o reprezintă cooperarea comercial-economică şi investiţională. În cadrul discuţiilor, am apreciat relansarea în 2014, după o pauză de aproape nouă ani, a activităţii Comitetului moldo-american de cooperare comercial-economică.
Stimate domnule Adjunct al Secretarului de Stat,
Prezenţa Dumneavoastră la Chişinău, într-o perioadă importantă în parcursul democratic şi european al Republicii Moldova, reprezintă un punct de referinţă pentru dezvoltarea dialogului strategic dintre statele noastre, dar în același timp ne mobilizează pentru a continua avansarea reformelor în domeniul justiţiei, luptei împotriva corupţiei şi modernizării ţării noastre.
Vă mulţumesc pentru atenţie şi acum ofer cuvântul Adjunctului Secretarului de Stat SUA, domnului Antony Blinken.”
Secretarul Adjunct de Stat al SUA, Antony Blinken:
„Mulţumesc foarte mult, Domnule Prim-ministru!
Este o plăcere să mă întorc în Republica Moldova. După cum a menţionat şi domnul Prim-ministru, sunt pentru a doua oară aici. Am fost în Republica Moldova acum câţiva ani, în cadrul vizitei Vicepreşedintelui SUA Joseph Biden.
Astăzi, am avut o conversaţie plină cu domnul Prim-ministru, cu ministrul de Externe, dar şi cu Preşedintele ţării. Sunt incredibil de impresionat de viziunea pe care aţi format-o, domnule Prim-ministru, în vederea dezvoltării Republicii Moldova, de progresul pe care sunteţi determinat să-l obţineţi pentru popor. În toate aceste eforturi atât autorităţile, cât şi poporul Republicii Moldova vor avea susţinerea autorităţilor SUA.
Relaţiile dintre ţările noastre nu au fost niciodată mai puternice decât acum şi am venit astăzi aici cu un mesaj foarte simplu – de a-mi exprima suportul nostru continuu faţă de Republica Moldova şi să reiterez susţinerea noastră pentru acţiuni concrete şi rapide întru realizarea reformelor de care are nevoie Republica Moldova în vederea integrării europene.
Semnarea Acordului de Asociere, a celui de Liber Schimb, liberalizarea regimului de vize au constituit un succes enorm în acest sens. Foarte multe dintre aceste beneficii necesită timp pentru a fi resimţite din plin de către popor. Rezultatul asupra căruia au muncit autorităţile de la Chişinău este enorm. Moldovenii, odată cu integrarea în Europa, vor obţine acces la cea mai mare piaţă unică din lume. Pe măsură ce se va dezvolta industria, produsele moldoveneşti se vor crea noi oportunităţi de comerţ, noi locuri de muncă, bunăstare. Pe măsură ce vom avansa pe această cale, un fermier din Orhei nu se va mai îngrijora că strugurii săi, de exemplu, se vor altera pe câmpuri sau pe drum din cauza unui embargo.
Şi o familie din Bălţi nu se va îngrijora că nu va avea încălzire, pentru că veţi avea o diversificare a surselor energetice, asigurându-vă că toţi cetăţenii dumneavoastră au de toate. Pe măsură ce climatul investiţional se va îmbunătăţi, pe măsură ce veţi combate corupţia şi veţi consolida supremaţia legii şi sistemul judiciar independent, oamenii de afaceri vor veni şi vor investi în Republica Moldova şi o să vă ajute să vă consolidaţi capacitatea instituţiilor, să aducă mai multă bunăstare în ţară.
Deci, există o cale foarte clară pentru viitor, pe care domnul Prim-ministru a purces şi pe care Guvernul purcede şi pe care noi o susţinem foarte mult. După cum a remarcat şi domnul Prim-ministrul, la Washington, cu un an în urmă, exact astăzi a fost lansat Dialogul strategic între SUA şi Moldova şi acesta are scopul de a fortifica cooperarea noastră strânsă pe nişte domenii foarte importante, inclusiv energia, securitatea, consolidarea democraţiei Dvs. Astăzi, la şedinţele pe care le-am avut cum a spus şi domnul Prim-ministru am discutat toate aceste probleme foarte importante şi am reiterat, în numele Guvernului meu, angajamentul nostru faţă de aceste relaţii bilaterale, precum şi continuarea colaborării spre soluţionarea deplină a conflictului transnistrean, prin intermediul formatului 5+2 şi pe calea integrării europene a Republicii Moldova. Acestea sunt nişte provocări. De fapt, şi Republica Moldova trăieşte într-un mediu foarte complicat, va avea nevoie de acţiuni foarte rapide, decisive pe agenda sa de reforme pe care le-a promis cetăţenilor săi. Dar, am auzit un angajament foarte puternic astăzi din numele Prim-ministrului şi al Guvernului că va face acest lucru.
Pe măsură ce Republica Moldova va avansa, Statele Unite vor fi acolo pentru voi, ajutându-vă şi susţinând poporul Republicii Moldova şi progresul pe care îl veţi înregistra.
Vă mulţumesc foarte mult!”
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.03.2015Declarațiile Prim-ministrului Chiril Gaburici și ale Secretarului Adjunct de Stat al SUA, Antony Blinken
Comentarii (0)