Vicepremierul şi ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat, miercuri, că a venit la Bucureşti cu "un mesaj de reiterare şi reconfirmare" a parcursului european al R. Chişinăului, subliniind că România şi R. Moldova se mişcă "împreună înainte în direcţia spre UE".
"Este prima vizită pe linie ministerială de după investirea noului guvern la Chişinău (...) Săptămâna trecută l-am însoţit pe noul premierul al R. Moldova, domnul Chiril Gaburici, în vizita de lucru la Bruxelles însă în ceea ce priveşte ministrul Afacerilor Externe dar şi experţii care reprezintă aproape toate instituţiile de linie drumul la Bruxelles trece prin Bucureşti. Astăzi sunt aici nu de una singură ci însoţită de reprezentanţii a cel puţin opt instituţii sectoriale. Împreună am relansat activitatea Comisiei mixte moldo-române de cooperare în materie de integrare europeană", a declarat, miercuri, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu omologul român, Bogdan Aurescu.
Natalia Gherman a menţionat şi întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, subliniind că vizita şefului statului în R. Moldova, de săptămâna trecută, "a produs un efect important de reconfirmare a sprijinului pe car-l oferă România R. Moldova în parcursul său european", vizită care a fost apreciată atât de autorităţile moldoveneşti cât şi de cetăţeni.
Natalia Gherman a precizat că a discutat cu Bogdan Aurescu despre acordul nerambursabil de 100 de milioane de euro şi despre extinderea valabilităţii acestui acord pentru următorii ani, despre extinderea domeniilor de cooperare bilaterală, precum şi despre alte proiecte importante strategice.
"Ne-am referit la proiecte şi programe de conectare a R. Moldova la piaţa europeană energetică, mai ales reţelele de gaz natural şi reţelele de electricitate (....) Astăzi e o zi cu adevărat simbolică. Astăzi a fost dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni un proiect de importanţă strategică pentru R. Moldova şi sub aspectul diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi sub aspectul consolidării securităţii energetice a R. Moldova. Acest proiect va fi continuat, am vorbit despre extinderea conductei, cea de-a doua fază a proiectului până la Chişinău", a precizat oficialul moldovean.
Totodată, cei doi miniştri au discutat despre necesitatea continuării proiectelor privind construcţia şi reconstrucţia podurilor peste râul Prut, despre reabilitarea infrastructurii şcolare în R. Moldova şi despre proiectul "cu impact real" asupra vieţii cetăţenilor moldoveni – SMURD.
"Subiectul cheie a fost procesul de integrare europeană a R. Mmoldova. Experţii din instituţiile de linie au petrecut o zi întreagă la Bucureşti, unii dintre ei au preferat să rămână şi pentru ziua de mâine atât de importante şi consistente au fost discuţiile", a subliniat ministrul moldovean de Externe.
Natalia Gherman a precizat că a venit la Bucureşti "cu un mesaj de reiterare şi reconfirmare a parcursului european al R. Moldova", primind, în schimb, "reiterarea angajamentului din partea colegilor români de a ne sprijini în ceea ce priveşte realizarea parcursului nostru european".
Gherman a anunţat că pe 16 martie va fi organizată prima reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova-UE, prima de după punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere.
De asemenea, ministrul moldovean a amintit de contribuţia Româniai la procesul de liberalizarea a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.
"Avem planuri ambiţioase (...) Ne mişcăm împreună înainte în direcţia spre UE", a conchis Natalia Gherman. Mediafax
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2015Gherman: Am venit la Bucureşti cu un mesaj de reconfirmare a parcursului european al Republicii Moldova
Comentarii (0)