La 4 martie 2015, la București, avut loc a 3-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova-România pentru Integrare Europeană. Reuniunea a fost prezidată de Viceprim-ministrul, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman (co-președinte al Comisiei din partea Republicii Moldova) și de Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu (co-președinte al Comisiei din partea României).
În cadrul platformei de Cooperare pe segmentul armonizării legislative, directorul Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, co-președintele grupului de lucru din partea Republicii Moldova, și Subsecretarul de stat, Horaţiu Răzvan Radu, co-președintele din partea României, au abordat agenda cooperării bilaterale și calendarul contactelor formale relevante și a celor de lucru. Reprezentanții au convenit să continue într-o manieră intensificată și consecventă cooperarea în direcția oferirii, din partea României, de studii de compatibilitate cu legislație UE, soluții de transpunere a actelor UE în legislația națională de complexitate sporită și care rezultă din Acordul de Asociere și Planul Național de Armonizare a Legislației pentru 2015.
De asemenea, părțile au decis să fie relansate stagiile de perfecționare ale experților Centrului de Armonizare a Legislației în cadrul direcției de specialitate a Ministerului Afacerilor Externe al României, dar și delegarea unui reprezentant al MAE în cadrul Centrului, pentru a oferi asistență tehnică și metodologică în procesul de armonizare a actelor de transpunere.
În cadrul întâlnirii, a fost discutat și aspectul ce vizează cooperarea cu Institutul European din România, prin prisma oportunităților oferite de Acordul de Parteneriat cu IER, care a fost semnat la începutul anului curent.
A fost explorată și una dintre temele urmărite cu predilecție și anume, dezvoltarea relațiilor de cooperare pe dimensiunea armonizării legislative prin intermediul semnării unui Acord Instituțional de Cooperare. Acesta fiind important, atât din punct de vedere al cooperării pe platforma armonizării legislative, cât și pentru o anumită simbolistică, ce se dorește a fi subliniată.
Potrivit Ministerului Justiției, directorul Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, a reînnoit invitația din partea ministrului Justiției, Vladimir Grosu, adresată Subsecretarului de stat, Horaţiu Răzvan Radu, de a face o vizită la Ministerul Justiției al Republicii Moldova, în vederea prezentării experienței și modelului României în coordonarea interinstituțională a procesului de transpunere a legislației UE.
Reuniunea a 3-a a Comisiei mixte continuă cooperarea inițiată cu ocazia primei reuniuni a Comisiei (care s-a desfășurat pe 2-3 iulie 2012, la București) și asigură continuitatea și convergența demersului de ansamblu de fortificare a relațiilor de cooperare în direcția apropierii Republicii Moldova de standardele și legislația UE prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.03.2015Cooperarea moldo-română pe dimensiunea armonizării legislative va fi intensificată
Comentarii (0)