Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a coprezidat luni, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez Harlem Desir, cea de a zecea reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), informează un comunicat al diplomației române.
La reuniunea de la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, ca invitat principal, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova.
Potrivit comunicatului, la reuniune au fost prezenți 22 de miniștri ai afacerilor externe sau europene din statele membre UE, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, precum și comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.
"Discuțiile s-au axat pe analizarea stadiului de implementare a Acordului de Asociere UE — Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber-schimb (DCFTA), la 6 luni de la lansarea acestui proces de către autoritățile de la Chișinău. În acest cadru, a fost evidențiată complexitatea momentului actual, inclusiv sub raportul evoluțiilor regionale, care solicită Chișinăului un efort riguros, coerent și consecvent pentru îndeplinirea obiectivelor europene", precizează MAE, adăugând că participanții "au transmis un mesaj solid, de susținere a parcursului european al Republicii Moldova".
De asemenea, în cadrul reuniunii "au fost exprimate așteptările europene legate de necesitatea continuării în ritm susținut, de către autoritățile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie — reforma justiției, lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri".
"În perioada următoare, efortul principal va trebui să fie cel al implementării Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Aceasta este de fapt condiția de bază ca Republica Moldova, cetățenii ei, să poată simți din plin beneficiile aduse de procesul apropierii de Uniunea Europeană. Așteptăm un efort consecvent al Chișinăului în direcția consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice și întăririi instituțiilor statului de drept. De partea noastră, avem toată determinarea politică să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova", a declarat, în cursul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul român s-a referit de asemenea la "perspectivele de soluționare a dosarului transnistrean, inclusiv în contextul apropierii Republicii Moldova de UE".
Grupul pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la inițiativa României, cu sprijinul Franței, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor și vizibilității Republicii Moldova pe agenda europeană.
Potrivit MAE, convocarea reuniunii de luni a fost făcută de miniștrii Bogdan Aurescu și Laurent Fabius, printr-o scrisoare de convocare semnată în cadrul vizitei la Paris a ministrului român de externe din 23 februarie, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.03.2015Bogdan Aurescu a coprezidat a zecea reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a R. Moldova
Comentarii (0)