Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2015

Fermierii revendică mărirea fondului de subvenţionare a agriculturii până la un miliard de lei

Fermierii revendică mărirea fondului de subvenţionare a agriculturii până la un miliard de lei

Premierul Chiril Gaburici s-a întâlnit în după-amiaza zilei de astăzi cu reprezentanţii organizaţiilor care reprezintă interesele fermierilor din Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe formarea preţurilor la motorină, TVA pentru produsele fitotehnice şi zootehnice, garantarea creditelor pentru agricultură.
 
Dialogul dintre agricultori şi Şeful Executivului a fost dominat de subiectul ce vizează fondul de subvenţionare a agriculturii. Fermierii revendică mărirea acestuia până la un miliard de lei. La moment, în proiectul Legii bugetului pentru anul 2015 este prevăzută o sumă de 610 milioane de lei, dintre care peste 200 de milioane sunt datorii rămase ca restanţă din anul trecut. Pentru suplinirea fondului de subvenţionare, agricultorii solicită Guvernului alocarea primei tranşe în valoare de 350 milioane de lei din programul pentru susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale ENPARD, finanţat de UE, şi  semnat astăzi, la Chişinău.
 
“Republica Moldova este o ţară agrară şi nu vom lăsa agricultorii în voia sorții”, a declarat Prim-ministrul. Chiril Gaburici a dat asigurări că Guvernul pe care îl conduce va identifica, în termeni optimi, surse adiţionale pentru suplinirea fondului de subvenţionare a agriculturii.
 
Participanţii la dialog au ajuns la un consens pe marginea subiectului legat de TVA pentru produsele fitotehnice. Fermieri salută taxa TVA de 8%, considerând că negocierile la acest capitol au progresat. Totodată, ei revendică modificarea taxei pentru produsele zootehnice, care este de 20 %.
 
La finalul întrevederii, premierul a declarat că pentru ameliorarea stării de lucruri în agricultură, vor fi create grupuri de lucru care vor racorda legislaţia din domeniu la standardele europene. În special, Chiril Gaburici s-a referit la pachetul de legi ce vizează creditele garantate în agricultură şi Legea despre subvenţionarea agriculturii.
 
Prezent la negocieri, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a declarat că desbursarea primei tranşe a programului ENPARD pentru Republica Moldova va fi posibilă, începând cu anul viitor, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus