Decizia care obliga toti proprietarii de autovehicule inmatriculate in Republica Moldova care circulau in regiunea transnistreana sa incheie o asigurare de raspundere civila auto separata a fost amanata pana pe 14 aprilie. Reglementarea urma sa intre in vigoare incepand de la 1 aprilie, insa termenul a fost prelungit in urma unei intelegeri la care au ajuns Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, si autoproclamatul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.
Aceste polite de asigurare ar urma sa fie achizitionate incepand cu 14 aprilie de catre soferii moldoveni la oficiile de frontiera de la intrarea in RMN, pretul acestora fiind intre 4 si 60 euro, in functie de puterea masinii si de perioada de valabilitate a asigurarii.
Potrivit statisticilor, in Transnistria intra zilnic printr-un singur punct de trecere aproximativ o suta de masini cu numere de inmatriculare moldovenesti.
O masura similara a fost aplicata deja incepand cu 1 martie pentru autovehiculele inmatriculate in Romania, iar incepand din iunie a.c. se va aplica si pentru cele din Ucraina si alte state.
Aceste masuri au fost adoptate in baza unui decret al Presedintelui autoproclamat al regiunii, "cu privire la unele particularitati de administrare pe teritoriul regiunii a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto".
In replica, Vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Victor OSIPOV, a expediat de curand o scrisoare administratiei de la Tiraspol in care solicita suspendarea deciziei. Potrivit lui OSIPOV, hotararea in cauza a fost impusa ilegal automobilistilor din Republica Moldova si preluata in mod unilateral de partea transnistreana.
Mentionam ca, in prezent, autoritatile transnistrene nu solicita detinerea unei polite de raspundere civila auto la intrarea in regiune si nici nu exista un sistem de asigurari obligatorii RCA pe teritoriul acesteia. Potrivit deciziilor autoritatilor RMN, asigurarea obligatorie RCA se va introduce pentru autovehiculele inmatriculate in RMN incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
Amintim ca "decizia aprobata de catre autoritatile din stanga Nistrului nu poate fi recunoscuta, intrucat nu are suport legal national", a declarat anterior Iurie FILIP, Vicepresedinte al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), pentru portalul specializat www.xprimm.md.
In prezent, pe teritoriul Transnistriei isi desfasoara activitatea 5 companii de asigurare: UNIVERSALINIE SISTEMI STRAKHOVANIA, PSK STRAKHOVOI DOM, ARION, STANDARD INSURANCE si EDIKT.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.04.2015Soferii moldoveni vor avea nevoie de asigurarea "Carte verde" pentru Transnistria incepand din 14 aprilie
Comentarii (0)