Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a debursat 13,9 mln. lei către 91 de producători agricoli, participanți al programului de granturi Managementul Durabil al Terenurilor al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). 91 de fermieri au fost selectați în cadrul celor două ture al Programului realizate în 2014, dintre care 33 au fost finaliștii primului apel iar 58 al celui de al doilea apel.
Reamintim, că Programul de granturi post-investiționale destinat Managementulului Durabil al Terenurilor oferă fermierilor posibilitatea de a-și returna până la 50% din costul utilajului performant procurat, dar nu mai mult de 20 mii dolari. Astfel, suma alocată vine să compenseze o jumătate din prețul achitat de către fermieri pentru circa 130 unități de tehnică și utilaje agricole procurate în 2012-2014. În lista utilajului compensat se regăsește: 35 de tocătoare și cositori, 30 stropitori, 27 semănători , 8 freze, cultivatoare și scarificatoare, 7 distribuitoare de îngrășăminte, 5 combinatoare, etc.
La capitolul acoperire geografică, au fost acordate granturi fermierilor din 21 de raioane ale țării, cele mai multe fiind oferite fermierilor din r-ul Râșcani, Sângerei, Fălești, Drochia și Glodeni.
Programul de granturi post-investiționale ”Managementul Durabil al Terenurilor” este realizat în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova în parteneriat cu Ministerul Mediului. Obiectivul programului – compensarea investițiilor efectuate de către producătorii agricoli în tehnologii de management durabil al solului și promovarea aplicării practicilor agricole prietenoase mediului in sectorul agro-industrial din Republica Moldova. Durata programului 2014-2016. Bugetul programului 3mln. dolari SUA.