Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.04.2015

Ministrul maghiar de externe citează Republica Moldova ca exemplu în cadrul Parteneriatului Estic

Ministrul maghiar de externe citează Republica Moldova ca exemplu în cadrul Parteneriatului Estic

Summitul UE de la Riga şi Parteneriatul Estic din mai vor fi cruciale în privinţa continuării acestui proces de apropiere între fostele republici sovietice şi Uniune, a declarat ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto pentru presă luni, la reuniunea omologilor săi de la Luxemburg.

Succesul Parteneriatului Estic este în interesul fundamental al Ungariei, a spus Szijjarto, adăugând că este important ca integrarea europeană să rămână un obiectiv atractiv pentru toţi participanţii.

Citând Republica Moldova ca pe un exemplu, ministrul a subliniat nevoia accelerării liberalizării regimului de vize pentru Georgia şi Ucraina, dar şi a recunoaşterii rolului strategic al Azerbaidjanului în cadrul securităţii energetice a Europei şi a meritelor Belarusului în privinţa înţelegerii de la Minsk menite să promoveze o soluţionare politică a războiului civil din estul Ucrainei.

În ceea ce priveşte Ucraina, el a afirmat că Guvernul ungar acţionează pentru a se asigura ca membrii minorităţii maghiare să nu fie afectaţi de amendarea legii limbii sau reformarea administraţiei publice.

Parteneriatul Estic, lansat la summitul european de la Praga, în mai 2009, este un program conceput de către UE pentru şase state din Europa de Est şi Caucaz, şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Programul nu prevede aderarea acestora la UE, ci o apropiere politică şi economică.

Între timp Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană (UE).

"Referitor la Parteneriatul Estic, eu am susţinut că summit-ul dedicat acestuia la Riga, în luna mai, trebuie să fie un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii cu statele partenere. Avem în vedere, în special, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia", declara preşedintele român Klaus Iohannis la Consiliului European de la Bruxelles, în martie, anunţând că liderii europeni au stabilit că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse rămân în vigoare şi au reiterat necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei/

De asemenea, preşedintele UE Donald Tusk spunea, cu aceeaşi ocazie, că Uniunea este pe deplin angajată în Parteneriatul Estic, iar liderii europeni au convenit că un domeniu prioritar este să ajute la construirea instituţiilor de stat şi consolidarea statului de drept la vecinii din est, ţinând cont de nevoile şi preferinţele fiecărei ţări.

Preşedintele PE, germanul Martin Schulz, declara la acelaşi Consiliu, că viitorul summit al Parteneriatului Estic de la Riga va fi "un eveniment-cheie" şi că la această reuniune ar trebui să se avanseze punerea în aplicare a acordurilor de asociere cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Summitul Parteneriatului Estic de la Riga este programat pentru perioada 21-22 mai, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus