Potrivit Camerei de Comerț și Industrie, 44 de producători de vin de casă, 30 de meșteri populari, 9 ansambluri folclorice din regiunea Codrilor și interpretul Pavel Stratan vor delecta publicul în cadrul Festivalului Polobocul de aur sâmbătă 25 aprilie curent. Acesta se va desfășura, în premieră la Răciula, raionul Călărași, și va începe la ora 10:00.
„Obiectivul Festivalului Polobocul de aur este să punem în valoare potențialul acestui produs simbolic, să contribuim la dezvoltarea turismului intern și receptor în Republica Moldova și să susținem dezvoltarea de noi afaceri”, a declarat Valeriu Lazăr, președintele Camerei de Comerț și Industrie, organizatorul festivalului. ,,Procesul însă nu se va încheia odată cu evenimentul, ci vom susține producătorii de vin de casă în ridicarea calității și crearea unei piețe civilizate pentru acest produs, inclusiv prin sprijin consultativ și juridic”, a precizat Valeriu Lazăr.
În cadrul Festivalului vei putea găsi tot de ce ai nevoie pentru producerea vinului de casă – de la butași la mini expoziții de utilaje de procesare și păstrare a vinului. Atât vizitatorii, cât și producătorii de vin vor putea participa gratuit la două master class-uri în producerea vinului de casă, organizate de Oficiul național al Viei și Vinului și Asociația micilor producători de vin din Moldova. Master class-urile vor cuprinde informații despre selecția strugurilor pentru vin, procedurile și etapele de fermentare, conservarea vinului, standardizarea calității vinului și descrierea cadrului legal pentru înființarea unei entități comerciale. De asemenea, va fi aranjată și o mini expoziție a utilajului pentru producerea vinului.
„Turismul vinicol, gastronomic și rural sunt trei forme prioritare de turism pentru Republica Moldova. Prin astfel de evenimente promovăm autenticitatea Republicii Moldova și putem diversifica oferta de turism receptor. Vinul de casă este încă necunoscut pentru turiștii externi și poate provoca un interes deosebit de a vizita Republica Moldova”, a declarat Stanislav Rusu, directorul general adjunct al Agenției Turismului. Operatorii turistici oferă produsul turistic „Polobocul de aur” clienților săi interni, iar ulterior vor promova Festivalul „Polobocul de aur” și la expozițiile internaționale de turism, a spus Stanislav Rusu. Oficialul a subliniat că pe 25 aprilie, operatorii turistici vor oferi excursii la pensiunile și mănăstirile cu o foarte bogată istorie din regiunea Codrilor, iar pentru doritori vor fi oferite consultări individuale privind crearea unei pensiuni.
Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vlad Loghin, subliniază importanța ca producătorii de vin să păstreze vița de vie de soiuri autohtone. „Consumatorul e astăzi mult mai sofisticat decât acum 30 de ani și caută să deguste soiuri indigene, mai puțin cunoscute”.
Festivalul vinului artizanal, tradițiilor gastronomice și meșteșugurilor populare „Polobocul de aur” se va desfășura anual, în a doua sâmbătă după Paște, într-o nouă localitate din țară. În cadrul acestuia vor fi premiate cele mai bune vinuri de casă în cadrul concursului cu același nume, aflat la a 12-a ediție.
În cadrul târgului meșterilor populari din regiunea Codrilor, care cuprinde raioanele Călărași, Ungheni și Nisporeni, vor fi organizate master class-uri în olărit, împletit în lozie și dogărit. Pe parcursul zilei, operatorii turistici vor oferi tururi la cele patru mănăstiri aflate la doar câțiva kilometri distanță de Răciula, inclusiv Mănăstirea Răciula, Frumoasa, Hârjauca, Hârbovăț, pensiunile Casa mierii sau Casa părintească.
Programul integral al Festivalului poate fi găsit pe site-ul CCI – www.chamber.md/ro/polobocul-de-aur, iar biletele pot fi procurate la sediile CCI din str. Ștefan cel Mare 151, Maria Cebotari, 8 în Chișinău, pe www.iticket.md, sau la intrarea la Festival.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.04.2015CCI va organiza Festivalul vinului artizanal, tradiţiilor gastronomice şi meşteşugurilor populare „Polobocul de aur”
Comentarii (0)