AUAI întrunesc circa 9 mii de proprietari de terenuri agricole din aria sistemelor de irigare renovate. Sistemele au fost transmise către AUAI în baza unor contracte de comodat, conform cărora asociațiile care întrunesc producătorii agricoli din aria sistemelor de irigare, pot utiliza, exploata, întreține și administra pentru o perioadă de 30 de ani infrastructura de irigare, care include stațiile de pompare, terenurile aferente staţiilor de pompare, mijloacele fixe etc. Totodată, toate costurile de exploatare, întreţinere şi administrare a sistemului de irigare vor fi suportate de AUAI.
AUAI se obligă să gestioneze corect sistemele de irigare și să asigure fiecărui utilizator de apă pentru irigare livrarea apei la timp, conform unui grafic aprobat şi în conformitate cu cerinţele de irigare a culturilor crescute pe terenurile care vor beneficia de apă, să evite cauzarea daunelor mediului ambiant și locuitorilor etc.
Proprietar al sistemelor de irigare rămîne statul. Agenția Apele Moldovei, reprezentant al statului, este obligată să monitorizeze cît de eficient sunt administrate sistemele de irigare de către AUAI și să ofere asistență pentru îmbunătățirea managementului acestor bunuri. În cazul în care sistemul este deteriorat sau furat – responsabilă este asociația.
FPM Moldova, în calitate de instituție responsabilă de implementarea Programul Compact, va rămîne parte a acordului pînă la finele lunii august 2015, cînd se încheie Programul.
Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Pentru renovarea sistemelor de irigare au fost investite circa 80 de milioane USD.