Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.05.2015

Specialiștii de la Termoelectrica sunt instruiți de experții străini

Specialiștii de la Termoelectrica sunt instruiți de experții străini

Ministerul Economiei, în colaborare cu Misiunea Băncii Mondiale din Moldova, organizează un curs de instruire pentru specialiștii din cadrul întreprinderii Termoelectrica cu privire la implementarea practicilor integrate de funcționare a unui sistem centralizat de aprovizionare cu energie termică. Atelierul este condus de experții din cadrul Asociației profesionale COGEN/Veolia din România.

Alex Kremer, director de țară pentru Moldova, Europa și Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, a salutat decizia autorităților Republicii Moldova de a reforma și moderniza sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a consumatorilor din municipiului Chișinău, specificând că acest proces este unul foarte complicat, deoarece necesită un complex amplu de măsuri. ”Banca Mondială investește peste 40 de milioane în acest proiect și este dispusă pentru a continua colaborarea cu autoritățile naționale și în viitor”, a specificat Alex Kremer.
 
Reprezentantul Băncii Mondiale a mai specificat că la capitolul implementării a unui nou management în sectorul respectiv, specialiștii din Republica Moldova vor fi instruiți de experți notorii din cadrul Asociației profesionale COGEN/Veolia din România, care au o experiență bogată în domeniu.
 
Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, decizia de a reforma sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a consumatorilor din municipiul Chișinău, în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței Sectorului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, a fost una corectă și necesară, deoarece sistemul care exista din timpul sovietic era unul depășit conceptual, economic și tehnic.  ”În aceste condiții, datorită susținerii partenerilor de dezvoltare, în urma unui studiu imparțial și aprofundat, am stabilit și elaborat liniile directorii de modernizare a sistemului, transformării lui în unul eficient sub toate aspectele”, a spus Valeriu Triboi.
 
Viceministrul Economiei a mai accentuat că acest proiect este drept unul pilot, în baza căruia urmează a fi elaborată o programă amplă de modernizare a sistemelor de asigurare cu energie termică și în alte localități din țară.
 
Potrivit Ministerului Economiei, SA „Termoelectrica” a fost creată anul trecut în urma fuzionării întreprinderilor Termocom, CET-1 și CET-2. Actele de fuziune au fost întocmite în baza Raportului privind opțiunile de restructurare corporativă a sistemului de încălzire centralizată din mun. Chișinău, elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu experții Băncii Mondiale. În capitalul social al noii întreprinderi, Guvernul deține, prin intermediul Agenției Proprietății Publice 94,85% din acțiuni, Primăria municipiului Chișinău – 3,65%, iar 1,5% revin persoanelor fizice, care erau acționari la cele trei întreprinderi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus