Parlamentul Republicii Moldova este deschis să examineze proiectele de modificare a legislației propuse de judecători pentru modernizarea sistemului de justiție din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la deschiderea Centrului pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc.
Constituit la inițiativa unui grup de judecători, Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc reprezintă prima inițiativă venită din partea judecătorilor în vederea sprijinirii reformelor din sectorul justiției. Grupul de inițiativă promovează din interior reformarea actului justiției prin lansarea unor propuneri de modificare a actelor legislative, implicând societatea civilă în procesul dezbaterilor publice asupra respectivelor propuneri.
Președintele Parlamentului a salutat inițiativa de creare a Centrului pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc, menționând că Parlamentul este în așteptarea propunerilor de modificare a legislației care să ofere mai multă eficiență și transparență actului justiției, precum și să sporească integritatea judecătorilor.
”Justiția riscă să fie acel element al societății care este aproape să dezamăgească pentru că există o credibilitate scăzută din partea cetățenilor și a investitorilor străini. În pofida eforturilor care se fac zi de zi, lucrurile nu devin mai bune. Din acest considerent abordarea în reformarea sistemului judecătoresc trebuie să fie una extraordinară pentru că timp nu mai avem, deoarece toate reformele trebuiau făcute încă ieri”, a menționat Andrian Candu.
Speakerul a apreciat o serie de idei propuse de judecători, care urmează a fi discutate cu societatea civilă și mediul academic, între care diminuarea garanțiilor de imunitate a judecătorilor, învestirea Consiliului Superior al Magistraturii cu dreptul de a verifica averile judecătorilor, anularea taxei de stat la depunerea cererii de chemare în judecată, instituirea medierii obligatorii în cauzele civile, crearea curților cu jurați. Andrian Candu i-a îndemnat pe judecători să genereze propuneri legislative menite să facă mai transparent actul justiției, iar Parlamentul își asumă angajamentul să le promoveze.
Propunerile de modificare a legislației sunt plasate pe paginile web oficiale ale Curții Supreme de Justiție și Consiliului Suprem al Magistraturii, iar cetățenii sunt îndemnați să-și exprime părerea. Dezbaterile publice vor dura timp de o lună.
Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc este susținut de Curtea Supremă de Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Proiectului UE ”Sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor judecătorești din Republica Moldova”. La evenimentul de lansare a Centrului au participat conducerea instituțiilor de drept din țară, ambasadori, judecători, procurori, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic, anunță un comunicat al Legislativului.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.05.2015Andrian Candu: Parlamentul este deschis să examineze proiectele de modificare a legislației propuse de Centrul pentru Reformă în Sistemul Judecătoresc
Comentarii (0)