Completările propuse au drept scop asigurarea protecţiei spaţiului informaţional autohton de manipulare şi propagandă străină, dar şi consolidarea atribuţiilor de monitorizare continuă ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
În Avizul Guvernului se menţionează că, în scopul majorării volumului difuzării emisiunilor în limba de stat, proiectul de lege privid completarea Codului audiovizualului poate fi susţinut conceptual, cu rezerva excluderii momentelor de contrazicere.
Astfel, în articolul 11 al proiectului se menţionează că radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii, în contextul noilor prevederi legale, vor difuza programe autohtone cu caracter informativ şi analitic în proporţie de 100%, dintre care 80% vor fi în limba română. În continuare însă, se precizează că se permite difuzarea programelor informative şi emisiunilor politico-analtice produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
În contextul celor evocate, Guvernul a solicitat să se confere claritate şi univocitate în elaborarea completărilor la Codul audiovizualului.
Noile completări la Codul audiovizualului prevăd şi sancţiuni graduale pentru încălcarea normelor, prin aplicarea amenzilor de la 30 de mii la 50 de mii de lei, suspendarea licenţei de emisie pentru o perioadă de 30 de zile şi retragerea licenţei de emisie.
Cu referire la acest subiect, Premierul Chiril Gaburici a solicitat ca, până la promovarea proiectului în cauză în Parlament, să fie organizate dezbateri publice cu participarea reprezentanţilor de la televiziunile locale, regionale, televiziunea publică Moldova 1, precum şi de la televiziunea publică din Găgăuzia. Aceasta pentru a exclude eventuale divergenţe cu statutul şi regulamentele de funcţionare ale instituţiilor în cauză. Postul de televiziune publică din Autonomia găgăuză, bunăoară, difuzează în trei limbi.
Republica Moldova a ratificat Convenţia europeană pentru televiziunea trasfrontalieră la 19 decembrie 2002, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
20.05.2015Cabinetul de miniştri a avizat pozitiv proiectul de lege pentru completarea Codului audiovizualului
Comentarii (0)