Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) avertizează persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul nord – american DECT 6.0 că acestea riscă, pentru producerea perturbațiilor prejudiciabile rețelelor publice de telefonie mobilă, amenzi în mărime de la 400 la 1400 lei (20 şi, respectiv, 70 unităţi convenţionale), prevăzute de Codul contravenţional. ANRCETI ca agent constatator a întocmit, anul trecut, 16 procese verbale cu privire la contravenţia nominalizată, iar în primele patru luni ale anului curent - două procese verbale cu acelaşi subiect.
În majoritatea cazurilor, instanţia de judecată, care a examinat procesele verbale încheiate de ANRCETI, a aplicat făptaşilor, prin hotărârile sale, sancţiuni contravenţionale în formă de amendă în mărime de 400 de lei (20 u. c.). Pentru a ajuta consumatorii de servicii să evite sancţiunile respective, ANRCETI le recomandă să înceteze utilizarea radiotelefoanelor fixe în standardul nord – american DECT 6.0, să nu procure și să nu aducă în Republica Moldova asemenea aparate, întrucât ele sunt neconforme cu planul de frecvențe din Europa, aduc perturbaţii prejudiciabile reţelelor de comunicaţii mobile 3G din ţara noastră, afectând astfel calitatea serviciilor de care beneficiază sute de mii de moldoveni.
ANRCETI îndeamnă cetăţenii care vor să achiziționeze radiotelefoane fixe în standardul DECT să fie prudenți la efectuarea cumpărăturilor în magazinele on-line și la procurarea acestor terminale pe piața secundară din Republica Moldova, asigurându-se că aparatele respective nu utilizează standardul nord-american DECT 6.0.
Radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sunt destinate pentru utilizare în ţările din America de Nord, acest standard având un plan de frecvențe diferit de standardul european DECT. Frecvenţa de lucru a standardului DECT 6.0 este de 1920-1930 MHz şi se utilizează pe continentul nord-american fără licență. În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvența dată este alocată în bază de licență operatorilor de comunicaţii mobile pentru rețelele 3G, iar utilizarea radiotelefoanelor în standardul DECT 6.0 pe teritoriul ţării noastre generează interferențe care afectează funcţionarea normală a acestor rețele.
Radiotelefoanele fixe în standardul european DECT achiziționate în ţările europene, inclusiv în magazinele autorizate din Republica Moldova, utilizează altă frecvență (1880-1900 MHz) decât rețelele de comunicaţii mobile 3G, aparatele respective nu produc perturbaţii prejudiciabile acestor reţele și pot fi utilizate în ţara noastră fără careva restricții.
Doritorii de a obţine informații suplimentare la acest subiect o pot face apelând linia telefonică instituțională a ANRCETI 080080080 (apel gratuit) şi/sau numărul de telefon: 022 73 53 94 (Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio), anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
20.05.2015Persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul nord - american DECT 6.0 riscă amenzi de până la 1400 lei
Comentarii (0)