Cca 30 de companii au participat la Forumul de afaceri moldo-estonian, care s-a desfășurat astăzi la sediul Camerei de Comerț și Industrie din Estonia, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Tallinn.
În cadrul unei succinte prezentări a evoluțiilor economice și politice din Moldova, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, a declarat că, spre deosebire de Țările Baltice, Uniunea Europeană a oferit Moldovei posibilitatea de integrare economică, realizarea cu succes a acesteia constituind o premisă pentru viitoarea integrare politică.
„Camera de Comerț și Industrie a Moldovei își propune să fie una dintre instituțiile lider de suport pentru afaceri în procesul de integrare economică, iar experiența țărilor baltice ne poate fi de mare ajutor în accelerarea conformizării la regulile Uniunii Europene", a declarat Valeriu Lazăr. Oficialul a subliniat că țările baltice reprezintă piețe de desfacere interesante pentru produsele moldovenești, dar pot deveni și un cap de pod, prin infrastructura portuară dezvoltată, pentru exportul în țările nordice.
Ambasadorul Moldovei în Estonia, Victor Guzun, a apreciat relațiile bilaterale drept excelente, acest fapt fiind demonstrat și de numărul mare de vizite a delegațiilor moldovenești în Estonia – cca 60 pe an. Oficialul și-a exprimat disponibilitatea de a susține prin orice mijloace disponibile cooperarea între oamenii de afaceri din Moldova și Estonia.
Reprezentantul pentru Moldova al companiei Letofin, Ion Braga, a subliniat o serie de lacune, depășirea cărora va impulsiona comerțul bilateral. Este vorba de lipsa informațiilor despre întreprinderile moldovenești pe de o parte, și cunoștințele slabe ale fermierilor moldoveni despre cerințele de export a produselor și tendințele prețurilor la nivel mondial, cooperarea insuficientă între fermieri pentru asigurarea volumelor mai mari de producție agricolă, neîndeplinirea prevederilor contractuale și a cerințelor de împachetare a produselor.
Sesiunea plenară a Forumului a fost urmată de întâlniri bilaterale între reprezentanții întreprinderilor.
Forumul de afaceri a fost precedat, în ziua de marți, 19 mai, de o serie de vizite, separate pe grupuri de interese, la cei mai mari importatori şi distribuitori de produse alimentare din Estonia, deținători de branduri fashion sau supermarketuri. Astfel, reprezentanții companiilor agricole din Moldova au vizitat cei mai mari importatori și distribuitori de produse alimentare AS HALJAS și BAMBONA, precum și piața centrală din Tallinn.
Reprezentanții companiilor din industria ușoară au vizitat Baltic Group, o fabrică de textile cu o istorie de peste 80 de ani, listată la Bursa din Tallinn, care deține 5 branduri vestimentare, distribuite în 127 de magazine din 25 de țări. Reprezentanții companiei au relatat specificul proceselor de producție și au răspuns întrebărilor businessmenilor moldoveni referitor la procesele de import și prelucrare a materiei prime, designul colecțiilor, procesele de marketing și vânzări, inclusiv online. Totodată, companiile moldovenești au inițiat discuții privind livrarea de accesorii pentru colecțiile de modă ale producătorului estonian, punând la dispoziție o serie de mostre ale produselor moldovenești.
Potrivit CCI, businessmenii moldoveni au vizitat și Incubatorul de afaceri din Tallinn, finanțat parțial din bugetul municipal și specializat în servicii pentru industriile creative. Astfel, potrivit managerilor Incubatorului, instituția găzduiește cca 10 discipline de design, de la arhitectură și design interior sau web design, la design industrial. Instituția a incubat cca 200 de companii în opt ani, oferind rezidenților consultanță și mentorat contra plată.
Companiile moldovenești au mai vizitat și supermarketul Viru Keskus din Tallin, care are cca 15 milioane de vizitatori și un rulaj anual de 130 de milioane de euro, unde s-au documentat despre posibilitățile de comercializare a produselor.
Amintim că misiunea economică în țările baltice se desfășoară în cadrul Proiectului „DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților operatorilor economici", implementat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Businessului European. Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei, prin intermediul IFC.