Chiril Gaburici: Bună ziua, stimate domnule prim-ministru, onorată asistenţă, în primul rând aş vrea în mod special să salut prezenţa domnului prim-ministru Victor Ponta chiar de sărbătoarea naţională a României, Ziua Eroilor. Vreau să reconfirm nivelul extrem de constructiv al relaţiilor care există între Republica Moldova şi România şi vă mulţumesc că aţi răspuns rapid la invitaţia care a venit din partea mea.
În cadrul întrevederii de astăzi am făcut o trecere în revistă a principalelor proiecte care sunt în derulare, precum şi a celor care urmează să fie lansate între Republica Moldova şi Guvernul de la Bucureşti. Aceste proiecte merită să susţină reformele pe care le-am stabilit drept priorităţi ale guvernului meu şi ale mele personal - este vorba despre unitatea naţională, despre supremaţia legii şi este vorba despre economia sustenabilă. În centrul acestora am plasat cetăţeanul şi interesele acestuia.
Relaţiile comercial-economice între statele noastre continuă să se dezvolte dinamic, ele fiind o prioritate pentru guvern. În anul 2014, România a devenit principalul partener comercial extern al Republicii Moldova. Exportul de produse agricole în România a înregistrat creşteri semnificative.
Prioritatea de astăzi a fost semnarea Memorandumului de înţelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Odată cu aceasta, se creează premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică a UE. Realizarea interconexiunilor pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori tradiţionali de gaze naturale şi energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse şi securitatea energetică a Republicii Moldova.
Memorandumul semnat astăzi prevede, în primul rând, prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni, până la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova, şi până la Oneşti, pe teritoriul României. Pe partea de energie electrică, prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea-Vulcăneşti, Vulcăneşti-Chişinău. Ulterior urmează să fie făcut un studiu de fezabilitate pentru a începe conexiunea şi numărul doi. Considerăm acest proiect unul de importanţă strategică pentru Republica Moldova.
Am discutat astăzi şi despre agenda europeană a Republicii Moldova, contăm în continuare pe susţinerea României în implementarea Acordului de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană şi realizarea obiectivului de integrare europeană al Republicii Moldova.
Am mulţumit colegului meu pentru asistenţa financiară acordată Republicii Moldova. Ţara noastră este principalul beneficiar al asistenţei pentru dezvoltarea acordată de România. Stimate domnule prim-ministru, îmi exprim convingerea că şi în viitor vom menţine un calendar dens de întrevederi şi consultări bilaterale. Contez pe tot suportul României şi al dumneavoastră personal în realizarea agendei bilaterale şi susţinerea Guvernului Republicii Moldova în toate iniţiativele europene. Vă mulţumesc!
Victor Ponta: Domnule prim-ministru, stimaţi colegi, stimaţi prieteni, în primul rând, mă bucur să fiu din nou la Chişinău. Am venit, ca de fiecare dată, pe de o parte pentru a reitera un lucru pe care dumneavoastră îl ştiţi foarte bine, şi anume că România rămâne cel mai hotărât susţinător şi un susţinător necondiţionat al parcursului european al Republicii Moldova, al parteneriatului nostru cu totul şi cu totul special - nu e un parteneriat strategic, ci e un parteneriat special, pentru că parteneriat strategic România are şi cu alte ţări; doar cu Moldova are un parteneriat special, care înseamnă datoria noastră de a lucra împreună pentru ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să aibă o societate democratică, o societate prosperă, lucru extrem de important, şi să reuşim, guvernele celor două ţări, să asigurăm acest drum pe care şi-l doresc oamenii pe care îi reprezentăm.
În mod foarte concret, dincolo de faptul că eu am discutat cu domnul prim-ministru continuarea tuturor proiectelor pe care le-am început cu guvernul anterior, şi aici mă refer la proiectele de infrastructură în educaţie, grădiniţe, microbuze, mă refer la partea culturală şi la sprijinul pe care România îl va acorda în continuare pentru diverse aşezăminte culturale... , ceea ce am considerat - şi suntem amândoi oameni foarte pragmatici - ca fiind cel mai important lucru în anul 2015, şi anume: proiecte concrete şi realizabile pe termen scurt şi mediu privind interconectarea energetică şi privind un lucru pe care cred că orice om din Republica Moldova şi-l doreşte, şi anume să aveţi întotdeauna două surse: şi de gaze, şi de energie electrică şi s-o accesaţi pe cea care este cea mai bună, cea mai ieftină, cea mai sigură. Iar România este capabilă, are, în acest moment resursele necesare, avem creştere economică, companiile noastre din energie au avut în 2014 profituri importante şi putem să investim în Republica Moldova. Este nevoia doar ca ceea ce am discutat şi astăzi, în mod oficial am discutat în urmă cu câteva săptămâni, într-o întâlnire doar amicală, să punem în practică; din partea României există hotărârea luată la toate nivelurile politice şi există resursele necesare ca să dezvoltăm parteneriatul în zona de energie. Deci, proiecte concrete care se reflectă în viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean. Asta este obligaţia noastră ca prim-miniştri.
Vreau doar să-i urez mult succes domnului prim-ministru, are o sarcină foarte dificilă. Îmi aduc aminte, în urmă cu trei ani, începutul mandatului meu, dânsul are o situaţie şi mai grea decât mine, ca să fiu foarte sincer, sunt convins, însă, că va reuşi să facă ceea ce este bun pentru cetătenii Moldovei şi va avea, şi domnia sa, şi toţi reprezentanţii politici ai Republicii Moldova sprijinul - repet - total al României pentru că este obligaţia noastră şi este un lucru pe care-l facem nu doar cu mintea, ci şi cu inima, şi pe care trebuie să-l facem în continuare. Am discutat toate aceste proiecte. Ca între prieteni am discutat şi unele probleme pe care le avem şi vreau, înainte să mă întrebaţi dumneavoastră, vreau să spun că relaţia noastră specială înseamnă să ne protejăm cetăţenii, să le asigurăm respectarea tuturor drepturilor şi să le cerem să nu abuzeze de aceste drepturi. Aşa încât eu mi-am exprimat speranţa şi rugămintea pentru domnul prim-ministru Gaburici că toţi cetăţenii români care vin în Moldova sunt protejaţi, li se respectă drepturile şi, dacă fac ceva rău, să fie sancţionaţi de către justiţie. Justiţia, şi în România, cred că şi în Moldova, are un grad de independenţă care îi permite să ia decizii fără a se mai specula după aceea că sunt decizii administrative, că guvernele fac şi ceva rău. Cred că ştiţi cu toţii la ce mă refer, la cazul cetăţeanului român George Simion, şi sunt convins că justiţia din Moldova va da decizia corectă, pe care nu o să o conteste nimeni.
Dar 99% din lucruri sunt bune şi putem să avem 100% toate lucrurile bune, iar în ceea ce mă priveşte un obiectiv fundamental al mandatului meu de prim-ministru a fost acela de a arăta că România sprijină Moldova nu doar cu vorbe, ci, mai ales, cu fapte şi asta voi face până în ultima zi a mandatului meu de prim-ministru. Îi doresc mult succes premierului şi îmi exprim convingerea că, aşa cum am făcut în trecut, în viitor putem să facem multe lucruri concrete şi să arătăm că această relaţie specială are într-adevăr un fundament şi un conţinut important. Mulţumesc. Luăm şi întrebări sau ne-am referit noi la tot?
Chiril Gaburici: Am acoperit.
Victor Ponta: Nefiind presa de la Bucureşti, vă rog.
Reporter: O întrebare pentru ambii domni prim-miniştri. Fraza "DNA trece Prutul" este deja un slogan în Republica Moldova. Întrebarea mea este: în condiţiile în care guvernul de la Chişinău nu este susţinut de o majoritate parlamentară clară, în ce măsură reformele din sectorul justiţie demarate de guvernul Gaburici au şanse să fie puse în practică şi în ce măsură putem conta pe experienţa şi pe experţii de la Bucureşti şi, în acelaşi context, cum comentaţi furtul miliardului din cele trei bănci, de aici, din Republica Moldova şi, dacă îmi permiteţi să insist pe cazul George Simion, credeţi că este...
Victor Ponta: Aţi pus trei întrebări, nu una.
Reporter: ... o decizie corectă sau nu? Vă mulţumesc.
Victor Ponta: Hai să vă răspund la toate trei. În România, primul-ministru nu are voie să vorbească despre justiţie. Eu am o altă obligaţie, dincolo de "DNA-ul care trece Prutul" din exprimarea dumneavoastră, eu am obligaţia să treacă Prutul gazul, energia electrică, autostrada, să aveţi microbuze ca în România, să aveţi grădiniţe ca în România. Aceasta este obligaţia mea ca prim-ministru şi mi-o voi exercita în continuare în egală măsură.
Al doilea lucru, eu am cerut un singur lucru legitim, ca cetăţenii români să fie protejaţi de legi, de drepturi şi, dacă - mă refer la cazul Simion - se încalcă vreo lege, să stabilească justiţia şi, când stabileşte justiţia, nu mai comentează nimeni.
Care era întrebarea din mijloc, că am uitat-o? A, România a trecut prin aceleaşi lucruri. Cred că în 1998 - 1999, cea mai mare bancă românească, la rândul său, a fost supusă unor fraude şi până la urmă a fost şi desfiinţată. Mă refer la Bancorex. Sunteţi mult prea tânără să vă aduceţi aminte. Chiar şi eu eram foarte tânăr atunci, deci, învăţăm împreună din greşeli şi sunt absolut convins, pe de o parte, sigur, cei vinovaţi să răspundă, dar nu este treaba guvernelor să vorbească despre asta, este justiţia care decide. Care este treaba guvernelor? Este să facă curat şi să ia decizii dureroase - şi când am spus că are o sarcină mai grea decât a mea domnul Gaburici tocmai la asta mă refeream, la faptul că guvernele întotdeauna vin să repare ceea ce au stricat alţii. V-am răspuns la toate trei?
Chiril Gaburici: Da, o să răspund şi eu pe scurt. Deci, despre DNA, ştiţi că suntem în strânsă comunicare şi am suportul şi domnului prim-ministru şi, acum ceva săptămâni în urmă, am discutat şi la acest capitol. Avem schimburi de informaţii, schimburi de e-mail-uri cu domnii de la DNA. Îi aşteptăm în curând să vină la Chişinău, deci este un proces iniţiat, care nu poate să se oprească sau să se întoarcă înapoi, deci noi suntem bine determinaţi şi ştim ce vrem să facem.
Ce ţine de cazul Simion, domnul prim-ministru are promisiunea mea că noi vom analiza şi vom vedea ce putem să facem, dar adevărul este că, da, justiţia trebuie să ia decizia finală în acest caz.
Poziţia mea faţă de miliarde este foarte simplă. Dumneavoastră cunoaşteţi că eu îmi doresc foarte mult să găsim banii, să îi aducem acasă şi vreau cei care se fac vinovaţi să fie pedepsiţi. Vă mulţumim.
Victor Ponta: Vă mulţumim. O zi bună!