Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România este "direct interesată" de parcursul european al Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, arătând că se dorește ca Summitul Parteneriatului Estic de la Riga să marcheze consolidarea relației UE cu aceste state.
"Ne dorim ca acest summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relației Uniunii Europene cu statele partenere din Est, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere față de Uniunea Europeană. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia și Ucraina, față de al căror parcurs european România este direct interesată", a declarat Iohannis, pe Aeroportul "Henri Coandă", înainte de plecarea la Riga.
El a subliniat că Summitul din capitala letonă este important din mai multe puncte de vedere, desfășurându-se într-un climat regional de securitate mult mai complex decât cel de la Vilnius din 2013 și într-o perioadă de revizuire a Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene.
Iohannis a indicat că se va face o evaluare a progreselor obținute de parteneri de la ultimul Summit și până în prezent și că este de așteptat ca aceasta să reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatul Estic, ca instrument prin care s-a reușit angajarea și menținerea țărilor partenere într-un proces de reformă și modernizare.
"Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat. Pentru stabilirea obiectivelor și direcțiilor viitoare de acțiune se va ține cont și de nivelul la care a avansat în relația cu UE fiecare din cei șase parteneri. De aceea, la Riga, voi susține principiul diferențierii în funcție de meritele proprii ale fiecărui partener pentru a permite acelora care demonstrează angajament și voință politică să avanseze spre Uniunea Europeană", a spus șeful statului.
El a subliniat că România s-a implicat în mod constant în susținerea procesului de asociere politică și integrare economică a statelor din vecinătatea estică și a arătat că reafirmarea angajamentului UE față de aceste state este necesară în continuare.
"Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung, mai ambițioasă și mai clar definită, din partea UE în relațiile cu partenerii. Aceasta trebuie să țină seama inclusiv de faptul că Acordurile de Asociere, respectiv Acordurile de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător nu reprezintă obiectivul final al cooperării lor cu UE", a declarat Iohannis.
Șeful statului a menționat că, la Riga, va susține ca Uniunea Europeană să-și mențină o ofertă angajantă față de partenerii cei mai performanți, inclusiv în ceea ce privește asistența tehnică și financiară oferită, scrie Agerpres.
El a precizat și că Summitul de la Riga se va încheia cu o Declarație comună în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană și statele partenere în perioada următoare și și-a exprimat speranța că acest document "va conține mesaje clare de sprijin pentru aceste state, astfel încât să se asigure într-o măsură mai mare ancorarea lor pe calea proeuropeană".
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2015Iohannis: Ne dorim ca Summitul de la Riga să marcheze consolidarea relației UE cu R. Moldova, Georgia și Ucraina
Comentarii (0)