Uniunea Europeană s-a arătat precaută la Summitul Parteneriatului Estic în afirmarea angajamentelor față de cele șase state incluse în acest program de cooperare, președintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind că el nu presupune și intrarea acestor țări în blocul comunitar, mai ales că între ele există diferențe profunde în ceea ce privește interesele și abordarea relațiilor atât cu UE, cât și cu Rusia, consemnează agențiile Reuters și EFE.
În declarația finală este evocat precedentul summit, desfășurat la Vilnius în luna noiembrie 2013, și evoluțiile ulterioare, cea mai notabilă fiind apropierea ulterioară a Ucrainei de blocul comunitar, eveniment urmat de anexarea Crimeii de către Rusia și de conflictul armat care continuă și astăzi în provinciile ucrainene proruse Donețk și Lugansk. 'După summitul de la Vilnius, totul s-a schimbat în jurul nostru, dar nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește intențiile noastre', a declarat Donald Tusk la finalul reuniunii desfășurate joi și vineri la Riga (Letonia).
Fostul președinte ucrainean, prorusul Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze la Vilnius acordul de asociere cu UE, acord semnat după înlăturarea lui de la putere. Donald Tusk a amintit că între timp și Republica Moldova și Georgia au semnat acorduri de asociere cu UE. Totuși, el a ținut să sublinieze că 'nimeni nu a promis că Parteneriatul Estic este o cale pentru intrarea automată în UE'. 'Este un proces lung, ce are în Europa prieteni și dușmani, entuziaști și sceptici, este ceva normal', a mai spus Tusk.
Summitul a evidențiat și diferențele profunde între cele șase state incluse în Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia și Azerbaidjan), mai ales diferendul dintre Armenia și Azerbaidjan privind enclava Nagorno-Karabah. De asemenea, în timp ce Republica Moldova și Georgia au făcut în perioada scursă de la ultimul summit pași în direcția unei relații mai apropiate cu UE, Belarus și Armenia s-au integrat în Uniunea Economică Eurasiatică, blocul economic condus de Rusia, iar Azerbaidjanul — criticat în UE pentru încălcarea drepturilor omului — caută să urmeze o linie mai neutră.
De altfel, Armenia și Belarus au respins pasajul din declarația finală a summitului în care se face referire la 'anexarea ilegală a Crimeii' de către Rusia.
Totuși, la conferința de presă de la finalul reuniunii, Donald Tusk a încercat să minimalizeze aceste abordări profund diferite, el afirmând că blocul comunitar are în vedere o abordare 'diferențiată' a raporturilor cu cele șase state, menționând totodată că va sprijini acele țări care doresc o relație mai strânsă cu UE.
Summitul de la Riga a fost urmărit cu o deosebită atenție și la Moscova, chiar în ziua reuniunii unul dintre adjuncții ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, cerând UE să nu încerce să determine cele șase state incluse în programul Parteneriatului Estic să aleagă între Rusia și Occident, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.05.2015UE amintește statelor Parteneriatului Estic că acest program nu presupune în mod obligatoriu intrarea lor în blocul comunitar
Comentarii (0)