În cadrul conferinţei, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a vorbit despre principalele realizări ale programului, datorită căruia au fost deschise 8 incubatoare de afaceri și instituită rețeaua incubatoarelor de afaceri, au fost create circa 10 mii de locuri noi de muncă, 1600 de întreprinderi, fiind oferite 3200 de grant-uri.
„Cu ajutorul proiectului am reușit să susținem sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din zonele rurale, să dezvoltăm domeniul educației antreprenoriale, inclusiv a fost lansat proiectul Piața Agricolă Angro din Chișinău și inițiat procesul recensământului agricol. La fel, remarcăm şi îmbunătățirea accesului la instrumente financiare pentru antreprenori, inclusiv prin intermediul capitalizării Fondului de garantare a creditelor; susținerea implementării Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor, Programului de atragere a remitențelor în economia Republicii Moldova (PARE 1+1), Sistemului de grant-uri AIPA pentru sectorul agricol şi altele”, a afirmat viceministrul Economiei.
La rândul său, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat rolul IMM-urilor în dezvoltarea mediului de afaceri şi crearea locurilor noi de muncă, precum şi relevanța acestora pentru activitatea economică a Republicii Moldova din mediul rural. „Sperăm să continuăm colaborarea cu instituţiile de stat ale Republicii Moldova şi prin alte proiecte de suport bugetar”, a menţionat Pirkka Tapiola. În context, liderul proiectului „Stimularea economiei în localităţile rurale”, Philip Santes, a remarcat implicarea activă a Ministerului Economiei pentru buna desfăşurare a acestui proiect.
Notă: În 2010, Guvernul Republicii Moldovași UE au semnat Acordul de finanțare privind implementarea Programului de Suport Bugetar „Stimularea Economică în Zonele Rurale” – PSB ESRA, care avut ca scop susţinerea dezvoltării economice durabile în zonele rurale ale țării, inclusiv, prin crearea afacerilor noi în mediul rural, care să genereze locuri de muncă bine plătite și care să ofere o creștere socio-economică uniformă în zonele ale țării. Urmare unor completări financiare în 2013 și 2014, contribuția financiară totală a UE pentru programul PSB ESRA a însumat 72 milioane de euro în perioada 2010-2014, dintre care aproximativ 68 milioane de euro au fost alocaţi direct pentru suportul bugetar și aproximativ 4 milioane euro pentru asistență tehnică și alte măsuri complementare. Proiectul de asistenţă tehnică ESRA a fost implementat de un consorțiu condus de GFA Consulting Group GmbH.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.05.2015Programul ESRA în Moldova: 8 incubatoare de afaceri, 1600 întreprinderi noi, 10.000 de locuri de muncă
Comentarii (0)