Banca Mondială (BM) a revizuit în scădere la minus 2 la sută estimările privind avansul economiei moldoveneşti în acest an, de la 3,0 la sută cît anticipa în ianuarie, potrivit raportului „Global Economic Prospects” publicat miercuri de instituția financiară internațională.
Experţii BM anticipează o recesiune de 2 la sută a economiei moldoveneşti, ca urmare a crizei regionale, reducerii cererii externe, transferurilor băneşti şi finanţărilor. Criza regională a avut consecinţe negative semnificative pentru regiune, inclusiv Republica Moldova, prin intermediul comerţului care a început să scadă brusc în ultimul trimestru al anului 2014, se arată în raport.
Deprecierea monedei naţionale ce a dus la creşterea inflaţiei a determinat băncile centrale (Armenia, Georgia, Moldova) să mărească rata de bază. A scăzut fluxul de remitenţe, deprecierea rublei și întărirea dolarului american a declanșat o deteriorare a ratei de schimb. Experţii Băncii Mondiale sînt de părere că autoritățile urmează să recunoască pierderile suportate de către stat în sectorul bancar, să revizuiască supravegherea prudențială și să îmbunătățească reglementarea sectorului, astfel ca să minimizeze viitoarele riscuri.
Banca Mondială a modificat în scădere şi prognozele pentru 2016, de la 3,5 la sută la 1,5 la sută şi respectiv estimările pentru 2017, de la 5,0% la 4,0%.
Experţii instituţiei financiare internaţionale consideră că riscurile la adresa regiunii constau într-o nouă scădere a prețului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice și o înăsprire bruscă a condițiilor financiare globale. La acestea se adaugă o revenire sub așteptări a economiei globale și o soluționare nefavorabilă a problemelor dintre Grecia și creditorii săi.
Ministerul Economiei prognozează pentru anul 2015 o scădere a economiei cu 1 la sută, după o creştere cu 4,6 la sută în anul precedent. Şi FMI se aşteaptă la o contractare economică de 1 la sută. Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută. Experții IDIS ”Viitorul” se aşteaptă la o scădere a PIB-ului de 4 la sută.
Cel mai optimist este Institutul Național de Cercetări Economice care estimează o creştere economică de 0,6 la sută, în anul 2015, în cazul „unei gestiuni adecvate a riscurilor iminente”. Economiştii apreciază însă că în cazul lipsei unei gestiuni adecvate a riscurilor, „economia naţională ar putea intra în anul curent în recesiune, conform scenariului pesimist estimîndu-se o contractare a PIB în termeni reali cu 2% comparativ cu anul 2014”, scrie Moldpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.06.2015Banca Mondială a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei moldoveneşti în 2015
Comentarii (0)