În perioada 09-11 iunie la Nyíregyháza, Ungaria a avut loc un atelier de lucru privind “Implementarea standardelor fitosanitare în domeniul forestier”, desfășurat de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
La eveniment au fost prezenți peste 40 de participanți din 15 țări din regiune. Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de către vicedirectorul științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), Valeriu Caisîn și directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Alexandru Ciobanu.
În cadrul seminarului au fost abordate aspecte teoretice și practice referitoare la dăunătorii forestieri, măsuri de monitorizare și combatere, precum și acțiuni de carantină pentru posibile specii invazive. Participanții au facut schimb de experiență și luat cunoștință cu practica altor țări în acest domeniu.
La fel, atelierul de lucru a inclus și o vizită în teren la punctul vamal Zahony, hotarul dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Au fost prezentate aspecte practice referitoare la sistemul de control fitosanitar, inclusiv vizitarea postului de control fitosanitar, microlaboratoarele de inspecție, infrastructura de inspecție (camere pentru tratări, echipamentul de control, depozite frigorifice, rampă pentru control).
În același context FAO, folosind o abordare integrată pentru a face față problemelor de sănătate a pădurilor a produs “Ghidul de implementare a standardelor fitosanitare în silvicultură” care oferă informații ușor de înțeles despre tot ceea ce trebuie trebuie să se cunoască pentru a ajuta la protejarea pădurilor de dăunători. Ghidul a fost elaborat de un grup de oameni de știință de nivel internațional reprezentanți ai autorităților fitosanitare, experți și reprezentanți ai industriei forestiere, de mai mult de 100 de specialiști din 46 de țări, anunță Serviciul comunicare cu mass-media al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2015Discutii la nivel internațional privind implementarea standardelor fitosanitare forestiere
Comentarii (0)