Trimite e-mail | Printeaza
IT
16.06.2015

Numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut cu 34,7%, în primul trimestru al anului curent

Numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut cu 34,7%, în primul trimestru al anului curent

Datele statistice despre evoluția serviciilor de acces la Internet la puncte mobile în primul trimestru al anului 2015, publicate astăzi de Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), arată că numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 34,7% și a totalizat circa 35,4 mii, iar numărul utilizatorilor serviciului de acces la Internet mobil în bandă largă (acces dedicat prin modemuri/carduri/USB) a sporit cu 4,8% și a însumat peste 1 mil. 245,8 mii. Rata de penetrare a acestui serviciu la 100 de locuitori ai republicii a crescut  cu 1,6% și a constituit, la finele primului trimestru, 35%.

Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), numărul total al utilizatorilor care au accesat în perioada respectivă Internetul la puncte mobile (prin telefon/smartphone, modemuri/carduri/USB) s-a ridicat la 1 mil. 722,5 mii, iar rata de penetrare a acestui tip de acces la Internet a atins nivelul de 48,5%.

Aceleaşi date arată că traficul de Internet la puncte mobile a crescut, față de primul trimestru al anului 2014, cu 43% și a totalizat peste 9,6 mil. GB. Urmare a acestei creșteri, consumul mediu lunar de trafic (AUPU) al unui utilizator care a accesat Internetul mobil prin telefon/smartphone  a fost de 256,3 MB (+178%), iar consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator de Internet mobil prin modemuri/carduri/USB (Internet mobil dedicat) a constituit 9,9 GB (+17%).

Specialiștii ANRCETI explică creşterea traficului de Internet prin intermediul telefonului mobil prin faptul că tot mai mulţi abonaţii procură şi utilizează smartphone (ce au caracteristici tehnice mai avansate), iar operatorii reţelelor mobile 3G şi 4G extind aria de acoperire a teritoriului şi populaţiei cu servicii de acces la Internet cu viteze mai mari.

Datele raportate de furnizori arată că moldovenii accesează tot mai des Internetul mobil în bandă largă care le oferă viteze sporite de acces. Astfel, din numărul total de utilizatori ai Internetului mobil în bandă largă 1,28 mil. au folosit tehnologia 3G, 42,2 mii – tehnologia 4G, dintre care 7,8 mii – prin modemuri/carduri/USB. În ceea ce privește modalitatea de acces, 82,9 % din utilizatori au accesat Internetul mobil prin telefonul mobil/smartphone, iar restul 17,1 % - prin intermediul modemurilor, cardurilor sau USB.

În perioada de referință, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet la puncte mobile a crescut cu 16,5% și a însumat peste 133,5 mil. lei. Veniturile SA „Moldcell”  au crescut cu 21,2 % şi au totalizat 31,5 mil. lei, ale SA „Orange Moldova” – cu 16,2 % şi au constituit 78,6 mil. lei şi cele ale SA „Moldtelecom” - cu 11,4% şi au alcătuit 23,3 mil. lei. În acelaşi timp, venitul mediu lunar per utilizator de Internet mobil dedicat a scăzut cu 0,8 % şi a alcătuit 95,8 lei.

Conform estimărilor ANRCETI, la 31 martie 2015, cei trei furnizori de servicii de acces la Internet la puncte mobile deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: SA „Orange Moldova” – 58,9%, SA „Moldcell” – 23,6% şi SA „Moldtelecom” – 17,5%, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus