Ministerul Economiei și Ministerul Mediului au semnat un ordin comun privind crearea unui grup de lucru inter-ministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi. Documentul a fost prezentat în cadrul celei de-a patra ședințe a Comitetului de Supraveghere a Programului „Ecologizarea economiilor în Vecinătatea Estică” EaP Green şi prevede elaborarea și asigurarea implementarea unei foi de parcurs interministeriale pentru promovarea economiei verzi în Republica Moldova.
Reuniunea a întrunit reprezentanţi ai Ministerelor Economiei şi Mediului din ţările Parteneriatului Estic, reprezentaţi ai Comisiei Europene, ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), ai Misiunii Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), ai Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și alți partenerii ai Programului EaP Green.
Prezentă la eveniment, Secretarul de Stat, Lilia Palii, a evidențiat că promovarea economiei durabile este o prioritate pentru Ministerul Economiei, iar prin implementarea foii de parcurs, ne vom apropia şi mai mult de obiectivele stabilite.
Scopul reuniunii Comitetului de Supraveghere al programului a fost evaluarea progresului în procesul de implementare a componentelor programului EaP Green de la ultima întâlnire din octombrie 2014, care s-a desfăşurat în Republica Belarus, Minsk. Totodată participanţii au discutat despre realizările şi provocările întâlnite în implementarea proiectului, despre acţiunile stabilite pentru anul curent, dar şi perspectivele pentru activităţile pentru anul 2016, când se va finaliza proiectul (31 decembrie 2016).
EaP GREEN este un program regional, care este în curs de implementare pentru a asista țările Parteneriatului estic ale Uniunii Europene (EaP) în tranziția lor către economia verde. Programul răspunde angajamentelor asumate de către țările Parteneriatului Estic inclusiv și țara noastră șa forumuri internaționale: Summit-ul de la Varșovia privind Parteneriatul Estic; a șaptea Conferință ministerială „Un mediu pentru Europa” și Conferința ONU pentru dezvoltarea durabilă „Rio +20”. În cadrul programului EaP GREEN se preconizează susținerea politicilor naționale și implementarea unor proiecte pilot în scopul demonstrării eficienței EaP GREEN. Acest program este bazat pe 3 componente majore: guvernare și finanțe, evaluarea strategică de mediu și evaluarea impactului de mediu, proiecte demonstrative.
Potrivit Ministerului Economiei, grupul de lucru inter-ministerial va fi format din 16 persoane, reprezentanţi ai ministerelor, instituţiilor publice, sectorului academic şi asociaţiilor obşteşti, iar conducerea va fi asigurată de către Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului. Şedinţele ordinare se vor desfăşura la fiecare 3 luni. Printre principalele atribuţii ale acestuia sunt coordonarea şi monitorizarea tuturor activităţilor orientate promovării principiilor dezvoltării durabile şi economiei verzi în sectoarele social economice, facilitarea implementării subcomponentelor Programului EaP GREEN, dar şi elaborarea şi implementarea foii de parcurs interministeriale.