Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.06.2015

Comisia parlamentară specială propune 6 proiecte de acte legislative în vederea susținerii agricultorilor

Comisia parlamentară specială propune 6 proiecte de acte legislative în vederea susținerii agricultorilor

Comisia specială pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor a propus spre examinare 6 proiecte de acte legislative, menite să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol în calitate de ramură strategică a economiei naționale. 

La ședința Comisiei speciale, convocate de Președintele Parlamentului Andrian Candu, au mai participat reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Deputații au analizat propunerea de a realoca sursele financiare prevăzute în Fondul rutier pentru Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli. Reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au comunicat că în acordurile semnate de Republica Moldova cu partenerii externi în vederea reabilitării și modernizării infrastructurii drumurilor există prevederi clare referitoare la sumele care urmează să fie transferate în Fondul rutier. Prin urmare, o realocare a finanțelor din respectivul Fond ar însemna sistarea debursării următoarei tranșe necesare pentru reabilitarea drumurilor.

În context, Președintele Parlamentului a solicitat reprezentanților Ministerului Finanțelor prezentarea unui raport privind economiile acumulate în bugetul de stat la diferite capitole în prima jumătate a anului 2015, în vederea realocării acestora în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli. De asemenea, Speakerul a declarat că va adresa un apel Prim-ministrului interimar Natalia Gherman în vederea examinării bugetelor și rezervelor instituțiilor de stat, pentru identificarea surselor financiare care ar putea fi transferate în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli.

Deputații au discutat cu agricultorii toate propunerile conținute în cele 6 proiecte de acte legislative. Parlamentarii propun completarea Codului fiscal în vederea aplicării cotei reduse de TVA în mărime de 8% pentru toate produsele agricole. De asemenea, se propune cota 0 pe un termen de 3 perioade fiscale consecutive, începând cu 1 ianuarie 2015, la plata impozitului pe venit, cu condiția reinvestirii profitului în agricultură.

Deputații au mai discutat cu producătorii agricoli despre propunerea de a modifica unitățile de implementare a mecanismelor de creditare pentru mai multă transparență în alocarea fondurilor agricole.

Discuțiile din cadrul ședinței au vizat și proiectul de lege privind introducerea unor norme de reglementare, care să combată întârzierea plăților în tranzacțiile comerciale a produselor alimentare. Proiectul de lege prevede că termenul de plată se stabilește prin negocierea contractului, excepție fac carnea, laptele, ouăle, fructele, legumele și ciupercile proaspete, la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 30 zile calendaristice, din momentul livrării produselor.

Alt proiect propus pentru discuții se referă la metodologia formării prețurilor la produsele petroliere și stabilirea dreptului de import al motorinei de către agricultori pentru consum propriu.

La ședința următoare a Comisiei urmează a fi găsite soluții pentru crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori și majorarea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli. În prezent, se lucrează la elaborarea respectivelor proiecte de legi. Toate proiectele urmează a fi finalizate până la sfârșitul săptămânii viitoare, semnate de toți deputații din Comisia specială și introduse în procedură legislativă.

”Comisia are rezultate vizibile, astfel încât până la 1 iulie să îndeplinim ceea ce am promis agricultorilor”, a declarat Președintele Parlamentului.

Producătorii agricoli au salutat deschiderea parlamentarilor de a identifica soluții reale pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Proiectele actelor legislative sunt publice, fiind disponibile pe site-ul Parlamentului, la  rubrica ”Pachet agricol”:

http://www.parlament.md/Actualitate/PachetAgricol/tabid/220/language/ro-RO/Default.aspx

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus