Parlamentul Republicii Moldova susține modificarea legislației naționale din sectorul bancar și armonizarea acesteia la acquis-ul comunitar. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la lansarea proiectului Twinning “Consolidarea capacităţilor Băncii Naţionale a Moldovei în domeniul reglementării şi supravegherii bancare în contextul cerinţelor Uniunii Europene”.
Potrivit Președintelui Parlamentului, provocările din sectorul bancar cu care se confruntă Republica Moldova puteau fi depășite mai ușor dacă țara noastră avea o legislație mai bună în domeniul respectiv, iar capacitățile Băncii Naționale erau mai consolidate.
”Criza din sectorul bancar se datorează unor imperfecțiuni din legislație, dar și capacităților mai puțin consolidate ale Băncii Naționale în ceea ce privește supravegherea bancară și reglementarea. Schimbările structurale nu țin doar de modificarea unui document sau de o singură acțiune și nu pot fi făcute peste noapte, din acest considerent prin contribuția partenerilor noștri de dezvoltare sperăm ca în scurt timp să avem un pachet de propuneri pentru modificarea legislației”, a menționat Andrian Candu.
Totodată, Speakerul a menționat angajamentul Parlamentului de a modifica legislația din sectorul bancar și a armoniza cadrul legal cu actele UE și standardele europene existente. ”Există un interes din partea Parlamentului pentru ca legislația Republicii Moldova să fie aproximată la legislația europeană în tot ceea ce ține de sistemul bancar și de consolidarea capacităților Băncii Naționale. Chiar în această săptămână, pe agenda Parlamentului sunt proiecte pentru modificări importante în legislație, respectiv primele elemente de consolidare a Băncii Naționale, inclusiv prin apariția unui Consiliu de supraveghere”, a declarat Președintele Parlamentului.
Respectivul proiect Twinning este primul de acest gen desfășurat în cadrul Băncii Naționale cu scopul consolidării capacității BNM de reglementare și supraveghere bancară în contextul prevederilor Uniunii Europene. Proiectul va fi implementat timp de doi ani, cu susținerea financiară a Uniunii Europene (1.2 mln euro) și cu asistența tehnică a 44 de experți de la Banca Națională a României și Banca Centrală a Olandei. Obiectivul proiectului vizează în special îmbunătățirea reglementărilor prudenţiale ale băncilor, în vederea consolidării unui sector bancar solid şi competitiv. Conform angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, până în 2017 legislaţia Republicii Moldova urmează a fi armonizată cu actele UE şi standardele internaţionale existente, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.