Un nou proiect Twinning este lansat astăzi cu suportul Uniunii Europene. Proiectul “Consolidarea capacității Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor Uniunii Europene” va fi implementat de Banca Națională a Moldovei (BNM), împreună cu consorțiul format din Banca Națională a României (BNR) și De Nederlandsche Bank (DNB).
Proiectul are ca obiectiv furnizarea de asistență tehnică BNM pentru consolidarea cadrului de supraveghere prudențială, în cadrul procesului de armonizare cu normele și standardele UE pentru autoritățile de supraveghere bancară și creșterea capacității instituționale și administrative a BNM în vederea asigurării unei funcționări adecvate a sistemului bancar.
Acest proiect beneficiază de o finanțare în valoare de aprox. 1,2 milioane de Euro din partea Uniunii Europene, prin intermediul programului cadru ENPI pentru Republica Moldova, și se va derula pe o perioadă de doi ani.
Obiectivul proiectului lansat astăzi vizează în special îmbunătățirea reglementărilor prudenţiale ale băncilor, orientate spre afirmarea unui sector bancar solid şi competitiv. Astfel, conform angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, timp de 3 ani de la semnarea acestuia legislaţia Republicii Moldova urmează a fi armonizată cu actele UE şi standardele internaţionale aferente Basel III.
Aplicarea acestora va avea un impact direct asupra sectorului bancar sub aspectul diminuării riscurilor. Astfel, derularea proiectului Twinning va contribui la realizarea funcției de supraveghere bancară exercitate de BNM într-un context instituțional modern și eficient.
Prin Acordul de Asociere cu UE semnat la data de 27 iunie 2014, Republica Moldova s-a angajat să își armonizeze legislația cu acquis-ul UE și standardele internaționale aferente Basel III în termen de trei ani de la semnarea acestuia. Armonizarea vizează Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului UE din 26 iunie 2013 și Regulamentul nr. 575/2013 al Parlamentului şi al Consiliului UE din 26 iunie 2013, care se referă la activitatea băncilor şi a firmelor de investiţii, precum și la cerinţele prudenţiale aferente (pachetul CRD IV).
Twinning reprezintă un instrument de cooperare dintre autoritățile din statele membre ale UE și cele ale unei țări beneficiare situate în afara acesteia. Acțiunile inițiate în sensul dat țin de modernizarea instituției susținute prin instruire, reorganizare, precum și de armonizarea cadrului legal cu acquis-ul comunitar, informează un comunicat al Delegaţiei UE.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.06.2015Uniunea Europeană oferă asistență pentru consolidarea capacităților Băncii Naționale a Moldovei
Comentarii (0)