Uniunea Agențiilor Imobiliare din Chișinău anunţă încheierea procesului de elaborare a unui registru unic al companiilor autorizate și al specialiștilor atestați de pe piața imobiliară. Următoarea etapă este unificarea bazelor de date a circa 20 de companii, astfel încît, pînă la sfârşitul lunii curente, toate ofertele imobiliare să se regăsească pe un singur site - uniuneaimobiliara.md/
Proiectul este conceput ca şi un suport semnificativ atât pentru cei care vând sau cumpără bunuri imobiliare, cât şi pentru autorităţi. Datorită noii resurse, se vor diminua riscurile consumatorilor: oricine va putea să verifice reputația profesională a partenerului, să ia cunoștință de nivelul lui de calificare, să-i verifice experiența. De asemenea, pe paginile destinate agenților imobiliari vor putea fi lăsate comentarii.
Funcționarea portalului are loc după principiul sistemului de căutare: vizitatorii site-ului pot selecte agenții imobiliari după regiune, oraș sau denumirea persoanei juridice. Implementarea inovaţiei are menirea, în primul rând, de a spori controlul asupra calității serviciilor prestate.
Introducerea informațiilor în registru va putea fi făcută exclusiv de către administratori speciali. Uniunea Agenţiilor Imobilaire va desemna un administrator naţional, căruia i se vor subordona administratorii de nivel municipal și regional. Pentru a obține accesul la baza de date, ei vor trebui să utilizeze o cheie electronică de autorizare.
În R. Moldova registrul unic va da posibilitatea de a îmbunătăți calitatea serviciilor imobiliare, a relatat Toderascu Andrian, Presedintele Uniunii Agentiilor Imobiliare . Multe companii, aleg o tactică agresivă în lupta cu concurenții, atrăgând angajați și clienți străini. Registrul va permite crearea unei atmosfere de concurență loială pe piața imobiliară, deoarece niciun agent imobiliar nu va putea să-și creeze avantaje față de alți participanți ai pieței.
În afară de aceasta, registrul va putea deveni un stimulent pentru autoperfecționarea companiilor. În prezent, pe piață există un dezechilibru: intermediarii de bună credință se află într-o situație inegală față de cei care se ocupă cu perfecționarea calificării profesionale. Dacă două companii de nivel diferit sunt nevoite să coopereze, tranzacția este luată asupra sa de către una din ele, pe când beneficiul se distribuie între ambele.
Se mentioneaza că acest dezechilibru este de domeniul trecutului: acum consumatorul poate verifica după registru pentru a decide care agent imobiliar este disponibil să ofere servicii de cea mai înaltă calitate. Funcționarul speră că cetățenii la vânzarea-cumpărarea locuințelor vor prefera să se adreseze la specialiștii adevărați, dar nu la cei care nu se numesc astfel.
În mod special se menționează că în legătură cu utilizarea noului instrument de control, creșterea prețurilor la servicii nu se va produce.