Candidaţii din Republica Moldova se pot înscrie online și gratuit la sesiunea de admitere din luna iulie 2015 a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fără a fi necesară prezența lor în România. Universitatea ieșeană va organiza înscrierile la admitere în perioada 13 – 18 iulie, iar candidații moldoveni vor putea să transmită digital toate actele necesare, folosind site-ul http://inscriere.uaic.ro. În plus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” oferă gratuitate la taxa de înscriere tuturor tinerilor din Moldova care își vor trimite dosarul de candidatură la admitere prin Internet.
Pentru candidații de etnie română din afara granițelor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” dispune de 10 locuri bugetate, cu bursă, 5 locuri fără taxă și fără bursă și 45 de locuri cu taxă.
Pentru admiterea la licență, toate cele 15 facultăţi vor lua în considerare notele obţinute la examenul de Bacalaureat - fie media generală, fie media anumitor probe - , dar o parte dintre acestea au şi probe suplimentare. Pentru facultățile care susțin probe suplimentare de admitere, va fi necesară prezența la Iași.
Astfel, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, candidaţii vor susţine probe sportive, respectiv un test la Biologia de clasa a XI-a pentru specializarea de Kinetoterapie. La Facultatea de Informatică, candidaţii vor trebui să susțină o probă de matematică sau informatică (la alegere), în timp ce la Facultatea de Drept candidaţii vor susţine un test de limba română, ce va conta în proporţie de 50%. Pentru specializările de Pedagogie în învăţământul primar şi preșcolar şi pentru Teologie ortodoxă pastorală, respectiv Teologie catolică pastorală candidaţii vor susţine probe vocaționale. Pentru înscrierea la master, cu diploma de licenţă obţinută în România, candidații moldoveni au la dispoziție 20 de locuri fără taxă (cu bursă de studii), 25 de locuri fără taxă (fără bursă de studii) şi 45 de locuri cu taxă.
Pe lângă programele de studiu oferite în România de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, candidații din Republica Moldova mai au la dispoziție încă o opțiune: aceea de a studia la extensiunea din Bălți a Universității ieșene. În cadrul extensiunii, cursurile se desfăşoară în spaţiile didactice ale Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, dar tinerii sunt studenți ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care acordă şi diploma de absolvire. Toate locurile sunt la buget, finanţate de Guvernul României.
La extensiunea din Bălţi, candidaţii la studii de licenţă pot urma specializarările Fizică tehnologică pentru care sunt repartizate 80 de locuri bugetate, cu bursă şi Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor la care au fost repartizate 100 de locuri bugetate, cu bursă.
În anul 2015, în premieră, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă și locuri la studii de master în Bălți, după cum urmează:
• Facultatea de Fizică: Fizică aplicată în tehnologiile informaţiei şi comunicaţii – 18 locuri buget, cu bursă; 36 locuri buget, fără bursă
• Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor: Management în turism – 22 locuri locuri buget, cu bursă; 44 locuri buget, fără bursă.
Pentru candidații admiși pe locurile cu bursă, aceștia vor primi din partea statului român echivalentul a 65 euro/lună pentru studii de licență, respectiv 75 euro/lună pentru studii de master.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este cea mai premiată comunitate academică a României, care a format, de la începuturile sale, peste 150 de generații. Studenții din Republica Moldova se bucură de numeroase oportunități: au acces la resurse educaționale de calitate, obțin o diplomă recunoscută și respectată, beneficiază de stagii în companii și conferințe cu specialiști de top și pot experimenta studiul și practica oriunde în Europa prin mobilitățile Erasmus Plus.