Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.07.2015

Populaţia din zona deservită de Compania Gaz Natural Fenosa va plăti un tarif de 2,15 lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,58 de lei cît achită în prezent

Populaţia din zona deservită de Compania Gaz Natural Fenosa va plăti un tarif de 2,15 lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,58 de lei cît achită în prezent

Tariful a fost majorat cu 36 la sută, însă reprezentanţii companiei au declarat că vor contesta în instanţă decizia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), deoarece nu au fost indicat expres în hotărîre devierile financiare.

Devierile financiare a celui mai mare furnizor de energie electrică, formate ca urmare a deprecierii leului în raport cu alte valute, se ridică la 1 miliard 280 milioane de lei. „Vom contesta această decizie. Union Fenosa va anunţa despre acest caz Comunitatea energetică europeană, Comisia Europeană, FMI, BERD şi Banca Mondială. Vom porni un proces internaţional”, a declarat Rafael Huarte, director strategii şi dezvoltare al companiei Gaz Natural Fenosa.

Furnizorul a solicitat ANRE să indice suma pierderilor, altfel, a menţionat aceeaşi sursă, nu există siguranţa că această sumă va fi recuperată. Autoritatea de reglementare a recunoscut că majorările se datorează „în exclusivitate deprecierii leului”. Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a menţionat că toţi furnizorii au fost trataţi la fel, devierile financiare nu au fost luate în calcul. „Este o situaţie destul de complicată, o situaţie de forţă majoră”, a spus Ciobanu.

ANRE a stabilit pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie un tarif de 1,95 de lei pentru un kilowatt/oră, faţă de 1,40 cît plătesc în prezent.

Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie a solicitat autorităţii de reglementare o dublare a tarifelor, pînă la 3,47 lei pentru un kilowatt/oră pentru consumatorii casnici şi 2,25 lei pentru consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie. „Dacă nu s-ar fi produs deprecierea leului, astăzi am fi vorbit de reducerea tarifului cu 6,3 la sută”, a spus Silvia Radu, directorul Gaz Natural Fenosa.

Mai mulţi participanţi la şedinţa publică au cerut să fie verificat modul în care au fost acumulate pierderile şi în ce măsură sînt justificate solicitările de tarife. S-a procedat după principiul „cere mult, pentru a ţi se da ce doreşti”, au menţionat ei. Pe de altă parte reprezentanţii Gaz Natural Union Fenosa apreciază că majorările operate „sînt insuficiente”.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică furnizată consumatorilor finali a fost operată de către ANRE în mai 2012, cînd tariful pentru Union Fenosa a fost majorat cu 6,8 la sută.

Noile tarife la energia electrică vor intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”, comunică Moldpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus