Până în prezent, cu suportul Programului Compact, au fost aprobate și finanțate cereri de vânzare în rate a echipamentului pentru agricultura performantă în valoare totală de cca 2,4 mil. dolari SUA, transmise de 41 fermieri către Unitatea de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterea Producției Alimentare (2KR). Conform datelor furnizate de 2KR, care gestionează Programul de vînzare în rate a echipamentului agricol, fermierii au procurat echipament pentru irigare în valoare de circa 1,1 mil. dolari SUA, precum și alte tipuri de echipamente, cum ar fi plase antigrindină, echipamente pentru prelucrarea solului și întreținerea livezilor, în valoare totala de cca de 1,3 mil. dolari SUA.
Vă amintim, că la finele lunii martie curent, Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) și 2KR, cu asistența Directoratului Liniei de Credit (DLC), au lansat un mecanism, ce prevede procurarea din contul mijloacelor Compact și vînzarea în rate, de către 2KR, a echipamentelor și utilajelor agricole, valoarea cărora nu va depăși 100 000 dolari SUA per beneficiar.
Vînzarea în rate a echipamentului agricol se efectuează cu achitarea unui avans de 25% din prețul echipamentului și cheltuielile aferente tranzacției, restul sumei fiind achitată pe o perioadă de pînă la 3 ani. Pentru procurarea în rate a echipamentului nu este necesar gaj suplimentar și nu este obligatorie procurarea echipamentului de la anumiți producători. Mecanismul este destinat producătorilor agricoli mici și medii și grupurilor de producători din toate regiunile Republicii Moldova, îndeosebi celor nu au acces la credite bancare din cauza gajului insuficient sau lipsa istoriei de creditare. Echipamentul agricol este scutit de TVA și taxe vamale.
Concomitent, Programul Compact implementează și Programul de credite pentru investiții în agricultura performantă. Potrivit băncilor comerciale, care au acordat 66 credite Compact și de care, pînă în prezent, au beneficiat 61 de antreprenori, suma totală a creditelor acordate depășește 11,4 mil. dolari SUA. Dintre acestea, 75 la sută sau 8,6 mil. dolari SUA au fost utilizate pentru construcția, reconstrucția sau reabilitarea depozitelor frigorifice cu o capacitate totală ce depășește 35 mii tone. Restul 25 la sută din resurse au fost investite în echipamente de ambalare, sortare, uscare, irigare, plantarea noilor livezi și construcția serelor.
Potrivit fondului Provocările Mileniului, creditele Compact sunt oferite pentru antreprenorii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova prin intermediul băncilor Moldova Agroindbank, Energbank, FinComBank, Moldindconbank, Mobiasbanca Groupe Societe Generale, Victoria Bank și Comerțbank. Valoarea creditelor Compact variază de la 5 000 USD pînă la 600 000 USD (sau echivalentul în lei sau euro a acestor sume), iar termenul este de 3-7 ani. Totodată, procurarea bunurilor/lucrărilor/serviciilor din mijloacele creditelor acordate în cadrul Programului Compact este scutită de TVA și taxele vamale.