Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit joi, 20 august 2015, pe Anatolie Șalaru, ministrul apărării al Republicii Moldova, aflat în prima sa vizită oficială, la București, de la preluarea mandatului, se arată într-un comunicat al MAE român.
Bogdan Aurescu a salutat faptul că prima vizită a noului ministru al apărării al Republicii Moldova are loc la București. Șeful diplomației române a arătat că formarea noului guvern de la Chișinău, bazat pe o majoritate pro-europeană, deschide perspectiva accelerării proiectelor bilaterale, îndeosebi a celor cu relevanță strategică pentru conectarea Republicii Moldova la spațiul european. Este necesară, în acest sens, intensificarea dialogului la toate nivelurile pentru asigurarea pe mai departe a ritmicității și consistenței în derularea agendei concrete de cooperare în plan bilateral. De asemenea, ministrul român de externe a subliniat importanța continuării procesului de reformă și a aplicării Acordului de Asociere și de Liber Schimb.
Bogdan Aurescu a evidențiat sprijinul permanent acordat de România pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și pentru procesul mai larg de modernizare a statului, inclusiv în domeniul apărării. Efortul autorităților de la Chișinău de reformă a sectorului de securitate beneficiază, din acest an, de asistența oferită de partenerii euro-atlantici, în cadrul Inițiativei NATO privind consolidarea capacităților de apărare, obiectiv susținut activ pe plan diplomatic de țara noastră încă înaintea Summit-ului NATO din Marea Britanie și la care România va contribui într-o primă etapă cu un expert. Bogdan Aurescu a asigurat, în context, cu privire la sprijinul activ al României pentru dezvoltarea dialogului și cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusiv în ceea ce privește perspectivele deschiderii unui Birou NATO de Legătură la Chișinău. De asemenea, a evidențiat sprijinul financiar semnificativ acordat de țara noastră, în calitate de națiune-lider, Fondului Voluntar NATO pentru distrugerea pesticidelor în R. Moldova.
Ministrul Anatolie Șalaru a prezentat prioritățile mandatului său și direcțiile principale de acțiune legate de reformă sectorului de apărare din Republica Moldova și a mulțumit pentru sprijinul constant și consistent oferit de România pe toate palierele.
Cei doi oficiali au analizat, totodată, perspectivele dosarului transnistrean, precum și evoluțiile de securitate din plan regional, respectiv implicațiile acestora asupra Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.08.2015Bogdan Aurescu: Formarea noului guvern de la Chişinău, bazat pe o majoritate pro-europeană, deschide perspectiva accelerării proiectelor bilaterale
Comentarii (0)