La începutul acestei săptămâni cantitatea numerelor de telefon portate în Republica Moldova a depăşit pragul de 100 mii. ”Această cifră denotă faptul că utilizatorii de telefonie din ţara noastră se folosesc din plin de facilitata introdusă de ANRCETI pe piaţa de comunicaţii electronice în anul 2013 şi îşi păstrează numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul de telefonie. Sunt convins că mult mai mulţi utilizatori se folosesc de portabilitatea numerelor pentru a-şi renegocia contractele, lucru care se face simţit în creşterea concurenţei şi scăderea preţurilor la serviciile de telefonie”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Grigore Varaniţa.
Cele peste 100.000 de numere portate în perioada iulie 2013 – septembrie 2015 reprezintă peste 1,4% din totalul resurselor de numerotare atribuite de către ANRCETI furnizorilor serviciilor de telefonie. Din cele 100.220 de portări realizate până la 15 septembrie 2015, peste 91,6 mii (91%) sunt numere de telefonie mobilă şi 8,6 mii – numere de telefonie fixă. Potrivit datelor ANRCETI, în anul curent lunar în ţara noastră au fost portate în mediu 3,7 mii numere de telefonie mobilă şi peste 250 numere de telefonie fixă. Cele mai multe numere de telefonie mobilă - peste 5,5 mii - au fost portate în luna iulie 2013, iar cele mai multe numere de telefonie fixă – 760 - în luna noiembrie 2013.
Pe segmentul telefoniei mobile, SA „Moldcell” continuă să fie operatorul cu cele mai multe numere primite în reţea prin portare – peste 54,7 mii de numere, urmat de SA „Orange Moldova” cu circa 18,6 mii de numere şi SA „Moldtelecom” (Unite) – cu 16,5 mii de numere. În acelaşi timp, din reţelele SA „Orange Moldova” şi SA „Moldtelecom” (Unite) au fost portate către alte reţele mobile peste 61,4 mii de numere şi, respectiv, 22,8 mii de numere, iar din reţeaua SA „Moldcell” au fost transferate către alte reţele 5,2 mii de numere.
În cazul telefoniei fixe, cele 8,6 mii de numere au fost portate în reţelele fixe ale 24 de furnizori. Cele mai multe numere au fost transferate în reţelele de telefonie fixă ale companiilor „Starnet Soluţii” (peste 4,6 mii), SA „Orange Moldova” (2,1 mii) şi „Arax Impex” (peste 500).
ANRCETI consideră că proiectul de implementare a portabilităţii numerelor şi-a atins scopul. „Acest lucru se vede nu numai din numărul de numere portate, dar şi din informaţiile ANRCETI privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice. Operatorii şi-au adaptat ofertele, au venit în întâmpinarea nevoilor clienţilor lor, oferindu-le diverse avantaje, fie pentru a-i păstra în propria reţea, fie pentru a-i atrage. Datele ANRCETI arată că astăzi utilizatorii vorbesc mai mult la telefon, însă plătesc mult mai puţin comparativ cu perioada anterioară. Una din cauzele acestui fapt este şi introducerea portabilităţii numerelor pe piaţa autohtonă de comunicaţii electronice”, a menţionat Grigore Varaniţa.
Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul. În reţelele de telefonie mobilă acest serviciu a fost lansat la 1 iulie 2013, iar în reţelele fixe – la 31 iulie 2013. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numerele pentru servicii din şirurile de numere „8” şi „9”. Orice utilizator de telefonie poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii respective la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de multe alte ţări europene, furnizorii din R. Moldova oferă acest serviciu în mod gratuit, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
15.09.2015Cantitatea numerelor de telefon portate în Republica Moldova a depăşit pragul de 100000
Comentarii (0)