Prim-ministrul Valeriu Streleţ a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Coordonatorul Rezident ONU în Republica Moldova, Dafina Gercheva, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
Premierul a salutat existența unui parteneriat strategic al Guvernului cu Oficiul ONU în Moldova, mulțumind pentru asistenţa tehnică acordată țării noastre de către agențiile și programele ONU în promovarea obiectivelor de dezvoltare, inclusiv implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, semnat în vara anului trecut.
Proiectul privind măsurile de consolidare a încrederii dintre comunitățile de pe cele două maluri ale Nistrului a fost printre subiectele prioritare discutate. Un alt subiect a fost vizita misunii FAO în țara noastră, care a evaluat situația din agricultură și urmările secetei din acest an. Evaluarea va permite întreprinderea măsurilor rapide pentru diminuarea urmărilor secetei și remedierea sistemului agrar. „Reformarea administrației publice trebuie să consolideze capacitatea instituțională și să stopeze emigrarea tinerilor specialiști din țară. Transformările care urmează, vor face Republica Moldova o țară competitivă și prosperă”, a declarat Valeriu Streleț.
La rândul său, Dafina Gercheva a reiterat deschiderea pentru continuarea cooperării cu Guvernul Republicii Moldova, precum şi acordarea suportului prin proiectele implementate de PNUD. Reprezentantul a reconfirmat drept prioritar implementarea Acordului de Parteneriat cu ONU (Partnership Agreement), stabilit în 2013 pentru perioada de până în 2017 și a principalelor domenii de interes pentru ambele părți. Oficialul ONU a subliniat importanța acestei întrevederi în contextul adoptării noii agende globale post-2015 în cadrul Summit-ului ONU, care a debutat azi la New York și a participarării Prim-ministrului Valeriu Streleț la Segmentul Înalt al Sesiunii a 70-a a Adunării Generale ONU.
Republica Moldova a aderat la ONU pe data de 2 martie 1992. Bugetul Acordului de Parteneriat cu ONU, pentru 2013-2017, se estimează la peste 2 mlrd dolari și este distribuit celor 21 agenţii şi programe, care au oficiu în ţara noastră. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este una din cele mai mari agenţii ONU cu un bugetul estimat la 20 mln dolari pentru anul 2015. Dintre aceştia, aproximativ 1 mln USD provin din bugetul ONU, restul sunt acumulaţi prin „fund raising” de la țările membre UE și alţi donatori internaţionali.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2015ONU a reconfirmat susținerea Republicii Moldova
Comentarii (0)