Potrivit Consiliului economic al prim-ministrului, alte cinci instituții de stat urmează să implementeze aceeași practică în decursul lunii octombrie.
La finele lunii august, Prim-ministrul Valeriu Streleț, la sugestia Consiliului Economic, a solicitat autorităților și instituțiilor publice care eliberează agenților economici acte permisive ori le acordă servicii, să excludă din reglementările interne obligativitatea prezentării extraselor din registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali. În aceiași solicitare, Prim-ministrul a cerut Ministerului Justiției să elaboreze o reglementare pentru modificarea tuturor Hotărârilor de Guvern care presupun solicitarea extraselor din Registrul de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, la eliberarea actelor permisive sau prestarea serviciilor. Indicația urma a fi executată până pe data de 25 octombrie 2015. Mai multe detalii găsiți aici: http://goo.gl/sq5GMh
În acest context, mai multe autorități publice și-au adaptat reglementările interne, în vederea executării solicitării Prim-ministrului.
Astfel, conform informației prezentate Secretariatului Consiliului Economic, primele instituții publice care deja au eliminat obligativitatea prezentării extraselor sunt: Institutul Național de Metrologie, Editura de Imprimate „Statistica”, Ministerul Culturii (Agenția de Stat pentru Protecția Moralității), Serviciul Tehnologii Informaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, CRIS „Registru”, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și a Construcțiilor (Inspecția de Stat în Construcții, ICȘC „Incercom"), Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației, Agenția Turismului, Ministerul Apărării, Comitetul Permanent de Control asupra Drogurilor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Instituțiile care urmează să implementeze solicitarea nominalizată mai sus și care au comunicat că au demarat modificările solicitate sunt: Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Achiziții Publice, I.S. Molddata, Comisia Națională a Pieței Financiare, Camera de Licențiere, Agenția pentru Eficiența Energetică, Serviciul Vamal. Aceste instituții urmează să își finalizeze procedurile interne în decursul lunii octombrie.
Printre instituțiile publice care nu au comunicat executarea solicitării Prim-ministrului sunt: I.S. „Radiocomunicații”, I.S. „Centrul Național pentru Frecvențe Radio”, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Centrul Național de Sănătate Publică, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Inspectoratul Ecologic de Stat, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (ANOFM), Departamentul Poliției de Frontieră, Biroul Migrație și Azil, BPDS „Fulger", Inspectoratul General al Poliției, Autoritatea Aeronautică Civilă, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Serviciul de Informații și Securitate, Inspectoratul Energetic de Stat, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Anularea obligativității prezentării acestor extrase va contribui la debirocratizarea treptată a mai multor procese cum ar fi achiziții publice, subvenții în agricultură, administrare fiscală și vamală, etc. Mai mult, antreprenorii nu vor mai fi obligați să prezinte extrasele pe suport de hârtie și să facă două vizite suplimentare pentru solicitarea și ridicarea acestui document intermediar, cu cheltuieli suplimentare pentru transport, resurse umane și timp. În anul 2014, conform informației oferite de Camera Înregistrării de Stat, costurile totale suportate de către antreprenori pentru obținerea extraselor din Registrele de stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali au fost de cca 8 milioane de lei.
Extrasul din Registrele de Stat ale persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali conține informație disponibilă autorităților fără plată în mod electronic și securizat, direct de la Camera Înregistrării de Stat. Astfel, solicitarea și ridicarea acestui document intermediar a devenit învechită și inutilă.
Inițiativa Prim-ministrului Republicii Moldova se înscrie în acțiunile de susținere și promovare de către Guvernul Republicii Moldova a utilizării instrumentelor electronice în procesul de guvernare. În acest context, a fost lansat Registrul electronic de stat al unităților de drept accesibil pentru toate autoritățile publice. Adițional, Centrul de Guvernare Electronică implementează platforma de interoperabilitate MCONNECT care reprezintă o soluție tehnică pentru facilitarea schimbului de informații și date între autorități.