Ziua Națională a Vinului 2015 a început cu decernarea premiului pentru excelența și performanțele deosebite obținute în acest an în domeniul vitivinicol. Trofeul „Marele premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol” a revenit companiei „Asconi”. Evenimentul s-a desfășurat la sediul vinăriei în s. Puhoi, raionul Ialoveni, în prezența oficialilor, a reprezentanților corpului diplomatic și a profesioniștilor din domeniu.
Dumitru Munteanu, director Oficiul Național al Viei și Vinului: „Obiectivele de bază ale Oficiului Național al Viei și Vinului sunt diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol ”Wine of Moldova. A legend alive”. Astăzi, Vinul Moldovei devine tot mai vizibil pe piețele externe. Suntem deja prezenți în China, Statele Unite ale Americii, Japonia, Nigeria, Estonia, Turcia ș.a. Ne bucurăm că vinificatorii au înțeles că doar împreună putem promova ”Vinul Moldovei” în exterior și că este important să investim în calitatea produsului. Iar evenimentul la care asistăm astăzi este o reconfirmare a acestui fapt.”
Activitățile programate pentru Ziua Națională a Vinului 2015 se desfășoară pe 3 și 4 octombrie, în vinăriile „Cricova”, „Asconi”, „Purcari”, „Et Cetera”, „Castel Mimi”, „Mileștii Mici”, „Chateau Vartely”, „Migdal-P” și „Poiana”, iar Asociația Micilor Producători de Vinuri este reprezentată la pensiunea Butuceni, din complexul Orheiul Vechi. Companiile-gazdă au elaborat pentru cele două zile ale evenimentului programe unice, care includ: tururi vinicole, excursii în beciuri și podgorii, degustări de vinuri și divinuri, bucate tradiționale, târguri de artizanat și produse vinicole, culesul strugurilor, zone special amenajate pentru copii, vizionare de filme, manifestări artistice, cazare, reduceri, oferte speciale și surprize tematice pentru vizitatori.
„Asconi” a impresionat juriul concursului în special prin abilitatea de a se reorienta în condiții de criză, compania reușind să-și diversifice rapid și eficient piețele de desfacere, astfel încât să nu fie afectată de embargourile impuse de Federația Rusă.
Întreprinderea vinicolă deține plantații proprii de viță-de-vie cu suprafața de 506 ha, dintre care în ultimii doi ani au fost plantate următoarele soiuri: cca 6 ha de Saperavi, cca 12 ha de Sauvignon Blanc, cca 8 ha de Malbec și cca 58 ha de Muscat. Compania exportă anual peste 857.000 de litri de vin, care ajung pe piețele statelor CSI, UE, în țările baltice, China, SUA, Taiwan, Canada ș.a.
Compania „Asconi” participă în mod constant la expoziții specializate internaționale în SUA, China, Estonia, Germania, Romania etc. Cea mai recentă recunoaștere a calității produselor „Asconi” a fost obținută la expoziția ASIA WINE TROPHY 2015 - medalie de argint pentru vinul „Riesling 2014”.