Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2015

Cecilia Malmstrom: Avem sute de milioane de euro disponibile pentru a finanţa şi a acorda asistenţă tehnică pentru companiile mici şi mijlocii din Republica Moldova, pentru a facilita accesul pe piaţa comunitară

Cecilia Malmstrom: Avem sute de milioane de euro disponibile pentru a finanţa şi a acorda asistenţă tehnică pentru companiile mici şi mijlocii din Republica Moldova, pentru a facilita accesul pe piaţa comunitară

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a avut astăzi o întrevedere cu  Cecilia Malmstrom, Comisar european pentru comerţ, după care cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună.
 
Premierul Streleţ a menţionat că prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană a fost pus în funcţiune un proces ireversibil, ce va asigura dezvoltarea şi modernizarea ţării, indiferent de evoluţiile pe plan politic, social sau economic.
 
„Analizând situaţia din ţară, dar şi cea din regiune, putem afirma cu certitudine că pentru Republica Moldova a fost foarte important că, de la 1 septembrie 2014, în pofida multiplelor provocări atât de ordin politic, cât şi tehnic, am reuşit punerea în aplicare a Acordului de Asociere, inclusiv a componentei privind Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA)”, a declarat Prim-ministrul.
 
În cadrul întrevederii dintre Premierul Streleţ şi Comisarul european Malmstrom au fost evaluate rezultatele obţinute în primul an de implementare a DCFTA, precum şi examinate priorităţile pentru următoarea perioadă.
 
Şeful Guvernului de la Chişinău a subliniat faptul că Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, exporturile produselor moldoveneşti în ţările UE constituind circa 62% din volumul total. Remarcând potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale cu partenerii europeni, Valeriu Streleţ a afirmat că, în perioada imediat următoare, Guvernul se va axa pe  valorificarea oportunităţilor oferite de DCFTA şi facilitarea accesului produselor şi serviciilor moldoveneşti pe piaţa UE, dar şi pe sporirea competitivităţii acestora.
 
„O prioritate este extinderea categoriilor de produse de origine animală care pot fi exportate pe piața UE. În prezent exportăm doar miere de albine şi caviar, dar lucrăm asupra obţinerii dreptului de export a cărnii de pasăre și ouă, eventual în 2016”, a precizat Prim-ministrul.
 
La rândul său, Cecilia Malmstrom a confirmat că implementarea DCFTA în Republica Moldova a adus deja rezultate pozitive. Totodată, oficialul european a încurajat autorităţile moldoveneşti să continue reformele pentru ca ţara să beneficieze pe deplin de oportunităţile DCFTA.  „Noi contribuim la îmbunătăţirea climatului de afaceri cu tehnologii noi care vor contribui la creşterea economică şi crearea locurilor de muncă în Republica Moldova. Avem sute de milioane de euro disponibile pentru a finanţa şi a acorda asistenţă tehnică pentru companiile mici şi mijlocii din Republica Moldova, pentru a facilita accesul pe piaţa comunitară”, a menţionat Cecilia Malmstrom.
 
Potrivit serviciului de presă al executivului, Cecilia Malmstrom întreprinde prima sa vizită în Republica Moldova în calitate de Comisar european pentru comerţ.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus