Ministrul Economiei, Stephane Bride și Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU/Reprezentanta Rezidentă PNUD au lansat, astăzi, etapa a doua a Proiectului SYSLAB. În cadrul evenimentului a avut loc semnarea documentului privind demararea acestui proiect.
La deschiderea evenimentului, Viceprim-Ministrul, Ministrul Economiei Stephane Bride și-a exprimat aprecierea față de rezultatele etapei antrerioare a SYSLAB, subliniind importanța continuării acestuia pentru a consolida rețeaua existentă și a asigura integrarea pe piața muncii a șomerilor calificați, absolvenților și migranților reveniți. Oficialul, de asemenea, a asigurat proiectul de suportul deplin al Ministerului în implementarea SYSLAB II.
”Continuarea proiectului înseamnă consolidarea centrelor de orientare în carieră existente și prevenirea în continuare a exodului forţei de muncă din ţară, integrarea în piaţa muncii a absolvenţilor şi emigranţilor, asigurând, totodată, cererea de personal calificat din regiune. Totodată, merită de apreciat efortul proiectului de promovare a antreprenoriatului. Actuala etapă include și componenta de dezvoltare a unui fond de finanțare pentru start-up-uri. Această componentă va ajuta tinerii să-şi valorifice potenţialul de business, mai ales că promovarea antreprenoriatului în regiunile ţării este o necesitate stringentă”, a spus Stephane Bride.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Coordonatoarea Rezidentă ONU / Reprezentanta Rezidentă PNUD, Dafina Gercheva, a remarcat că discrepanța între cerere și ofertă pe piața muncii a fost abordată în mod continuu prin intermediul rețelei celor cinci Centre SYSLAB și este oportună lansarea noului ciclu al proiectului, care va fortifica în continuarea această rețea. Oficialul s-a mai referit și la așteptările și aspirațiile persoanelor din Moldova exprimate pe parcursul consultărilor naționale privind viitorul țării. ”Locurile de muncă decente sunt printre prioritățile noastre și SYSLAB abordează aceste necesități prin promovarea spiritului antreprenorial inovator și generând ocupare pe piața muncii”, a concluzionat dânsa.
Etapa a doua a Proiectului, se va axa pe o coordonare mai bună a metodologiei SYSLAB între cele 5 Centre de dezvoltare a carierei din Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat și Rezina, pentru a spori numărul beneficiarilor care îşi găsesc un loc de muncă. Totodată, componenta privind antreprenoriatul va deveni mai temeinică prin elaborarea și implementarea unui program dedicat de auto-ocupare.
Cele cinci Centre de dezvoltare a carierei create în Republica Moldova acordă asistență persoanelor șomere calificate în obținerea unui loc de muncă pe piața locală a muncii sau în inițierea propriilor afaceri. Către luna septembrie 2015, Centrele de dezvoltare a carierei au acordat asistență unui număr de circa 500 de persoane, din care 78% au fost angajați și 4% au creat un plan de afaceri individual și/sau au inițiat propria afacere.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2015Proiectul SYSLAB și-a lansat cea de a doua etapă
Comentarii (0)