Realizările înregistrate în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și provocările legate de contextul de securitate regională sunt discutate în cadrul unui seminar al Adunării Parlamentare NATO, organizat la Chișinău. Parlamentul Republicii Moldova găzduiește cel de-al 90-lea Seminar Rose-Roth al Adunării Parlamentare NATO cu genericul „Viitorul european al Republicii Moldova: contextul regional și provocările interne”, care se desfășoară în perioada 11-13 noiembrie 2015.
În deschiderea evenimentului, Președintele Parlamentului Andrian Candu a menționat că, timp de 21 de ani, de când Republica Moldova este membru asociat al NATO, au avut loc schimbări dramatice atât a realităților la nivel național, cât și a contextului geopolitic regional.
”În ultimii ani s-au depus eforturi considerabile și s-au obținut și rezultate. Cel mai important e că Republica Moldova a devenit țară asociată la UE. Ne-am asumat aceste angajamente de modernizare a țării, ținând cont de valorile și standardele UE. Rezultatele obținute pe parcursul ultimilor doi ani ce țin de liberalizarea regimului de vize, intrarea în vigoare a Acordului de Asociere și de liber schimb sunt rezultate importante”, a declarat Andrian Candu.
Speakerul a reiterat determinarea autorităților de a continua parcursul de integrare europeană și de a implementa agenda de reforme pentru modernizarea țării.
”Republica Moldova parcurge o perioadă mai dificilă și datorită evoluțiilor politice interne, dar, cu toate acestea, rămânem consacrați și ne dorim să parcurgem în continuare calea pe care am ales-o – de integrare în UE. Sunt provocări interne legate, în mod special, de lipsa sau de reținerea în reforme, care se cer demult – lupta împotriva corupției, reforma justiției, reformele în domeniul mass-media. Toate acestea sunt pe agenda priorităților, încât să asigurăm o stabilitate politică și economică, iar Republica Moldova să fie considerată, cu adevărat, un partener important și pentru țările din Alianța Nord-Atlantică”, a subliniat Președintele Parlamentului.
Andrian Candu s-a referit și la cooperarea benefică pe care o are Republica Moldova cu NATO, precum și la sprijinul de care beneficiază țara noastră, reieșind din statutul de neutralitate pe care îl are, inclusiv pentru prevenirea unor riscuri legate de complexitatea situației din regiune. În context, Speakerul a amintit despre susținerea NATO în menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova și în identificarea unor soluții pentru reglementarea conflictului transnistrean, retragerea forțelor armate rusești și implementarea Acordului de Asociere în regiune începând din 2016. Președintele Parlamentului s-a referit la mecanismul, care este în lucru în prezent, pentru introducerea regulilor noi de comerț pentru regiunea transnistreană, care derivă din zona de comerț liber cu UE, fapt ce va aduce stabilitate economică în regiune.
Participanții la seminar au mai fost salutați de Prim-ministrul interimar, Gheorghe Brega, Vicepreședintele NATO, Paolo Alli, Șeful Delegației elvețiene la AP NATO, Hans Hess, Viceprim-ministrul în exercițiu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, ex-Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Stefan Füle.
Paolo Alli a declarat că NATO va continua să susțină aspirațiile europene ale Republicii Moldova, încurajând autoritățile să continue implementarea reformelor în corespundere cu standardele UE, pentru beneficiul cetățenilor.
Timp de trei zile, participanții la seminar vor discuta subiecte legate de evoluțiile politice și economice din Republica Moldova, relațiile țării noastre cu NATO, consolidarea integrității și controlul democratic, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă, soluționarea conflictului transnistrean, implicațiile agresiunii împotriva Ucrainei asupra securității regionale și globale, vecinătatea estică și relațiile țării noastre cu Uniunea Europeană după Conferința anuală de la Riga, războiul informațional din Europa de Est.
Seminarul Rose-Roth al AP NATO reprezintă un forum de dezbateri parlamentare pe subiecte de actualitate în materie de securitate. Evenimentul reunește parlamentari din statele membre și partenere NATO, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, experți din mediul academic, reprezentanți ai sectorului non-guvernamental.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.11.2015Andrian Candu: Republica Moldova va continua parcursul de integrare europeană și va deveni un partener important pentru țările NATO
Comentarii (0)