Pe 16 noiembrie curent, Viceprim-ministrul în exerciţiu, Victor Osipov, a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul sârb, Radojko Bogojevic.
Cu această ocazie, Vicepremierul a reiterat rolul cheie al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, exprimînd mulţumiri Ambasadorului Bogojevic pentru efortutile lui de a impulsiona negocierile în formatul „5+2", suspendate după lună iunie a anului 2014.
Dialogul s-a axat pe evoluţiile înregistrate în cursul anului curent, avându-se în vedere în particular Consultările speciale în formatul „5+2”, de la Viena, în cadrul cărora au fost examinate o serie de subiecte privind activitatea Conferinţei Permanente, precum şi rezultatele Conferinţei de la Rottach-Egern, Germania, “Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, organizată sub egida OSCE.
A fost apreciată activizarea platformelor de dialog direct Chişinău-Tiraspol, care oferă resurse şi capacităţi pentru identificarea unor soluții practice la problemele concrete, cu care populatia de pe ambele maluri ale Nistrului se confruntă din cauza lipsei de progres în soluţionarea conflictului.
De asemenea, Osipov a apreciat înalt efortul Preşedinţiei OSCE de a organiza o rundă de negocieri oficiale în formatul „5+2” înainte de reuniunea ministeriala de la Belgrad și a declarat ca Chişinaul susține această inițiativă fără careva condiționări. In acelasi timp, viceprim-ministrul s-a pronunțat pentru includerea pe agenda de lucru a unor chestiuni care răspund intereselor populaţiei, în primul rând, cea privind reîntoarcerea terenurilor în folosință fermierilor din raionul Dubăsari. În ceea ce ține de toate cele trei tematici ale negocierilor, Victor Osipov a reiterat necesitatea ca formatul de negocieri să se concentreze pe sarcina pentru care a fost creat - reglementarea politică a conflictului cu respectarea independenței, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Reprezentantul Special al OSCE a mulţumit Guvernului Republicii Moldova pentru eforturile constante, orientate spre avansarea dialogului în cadrul procesului de reglementare transnistreană, inclusiv pentru maniera de a negocia fără precondiţii, menţionînd necesitatea continuării discuţiilor în cadrul formatului de negocieri "5+2", precum şi importanţa asigurării flexibilităţii în procesul de lucru.
Diplomatul a dat asigurări că OSCE rămâne profund implicată în procesul de reglementare transnistreană, pentru a contribui şi în continuare la consolidarea dialogului, anunță Biroul pentru reintegrare.