Peste 6 mii de fermieri din toată țara au depus cereri de alocarea a compensațiilor din cadrul componentei ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor ” al proiectului”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Suma totală a compensațiilor solicitate este de peste 91 mln. lei, dintre care 36 mln. lei au fost deja transferate către fermieri.
Reamintim, că în iulie 2015, a fost lansată componenta ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor” al proiectului MAC-P, care vine să susțină producătorii de fructe și struguri afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații la fructele și strugurii procesaţi. Valoarea componentei este de 12 milioane de dolari SUA. Finanțarea adițională a Proiectului MAC-P a fost oferită de Banca Mondială în baza Acordul de finanțare din 21 mai 2015.
Pentru a informa fermierii despre posibilitatea compensării pierderilor din 2014, în vara anului curent a fost desfășurată o amplă campanie de informare a fermierilor, fiind organizate 577 de seminare locale pe tot teritoriul țării cu participarea a peste 12,6 mii producători agricoli și antreprenori rurali.
”Compensațiile solicitate vor fi achitate până la finele anului curent, sau cel târziu până în ianuarie 2016. Cu părere de rău, numărul solicitărilor este mult mai mic decât ne-am așteptat, deoarece mulți fermieri și-au vândut fructele fără a solicita facturi. Ori, pentru a primi compensații este necesar de prezentat documentele confirmative emise de procesatori despre achizițiile efectuate de mere, prun sau strugur tehnic”, a comentat Liviu Gumovschi, directorul Unității de implementare al proiectului Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova”.
Conform Acordului eligibili pentru acordarea sprijinului financiar sunt producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr sau prun sau plantații viticole ce nu depășește suprafața de 15 ha. Mărimea sprijinului financiar este: 1,93 lei/kg pentru mere, de 1,35lei/kg pentru prune, de 1,54lei/kg pentru struguri soiuri europene, şi de0,77 lei/kg pentru struguri de tip „Isabella”, la o recolta medie per hectar pentru merede până la40 t/ha, pentru prune de până la18 t/ha şi pentru struguri de viţă de vie de până la12 t/ha.
Acordarea sprijinului financiar este efectuată prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.12.2015Peste 6 mii de fermieri au solicitat compensații la mere, prune și struguri tehnici
Comentarii (0)