Datele statistice privind evoluţia pieţei serviciului de televiziune contra plată (IP TV și TV prin cablu) în nouă luni ale anului 2015 agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că, situația de pe segmentele acestei pieţe a evoluat în mod diferit: piața serviciului IP TV a continuat să crească, iar piața serviciului TV prin cablu – să scadă. Această tendință a devenit tot mai accentuată în ultimele patru trimestre consecutiv.
Conform datelor prezentate ANRCETI de către 78 operatori activi de pe piața serviciului TV contra plată, în ianuarie – septembrie 2015 numărul de abonați la serviciului IP TV a crescut cu 5,1 mii (+8%) și a totalizat peste 67,7 mii, iar veniturile provenite din vânzarea acestui serviciu au sporit, față de aceeași perioadă a anului trecut, cu 0,4 mil. lei (+1,9%) și au depășit cifra de 40,9 mil. lei. În același timp, numărul abonaţilor la serviciul TV prin cablu a scăzut cu 11,2 mii (-5,6%) şi a alcătuit circa 197,5 mii, iar volumul total al vânzărilor acestui serviciu s-a micșorat cu 10,25 mil. lei (-12,7%) și a însumat 70,7 mil. lei.
În urma evoluției situației de pe cele două segmente de piață, numărul cumulativ al abonaților la serviciul TV contra plată s-a diminuat cu 8,8 mii (-3,2%), inclusiv 2,1 mii abonați la rețele MMDS, și a constituit 265,2 mii. Totodată, volumul total al vânzărilor pe piaţa respectivă a scăzut cu 9,8 mil. lei (-8,1%) și a însumat peste 111,6 mil. lei, iar venitul mediu lunar per abonat (ARPU) al operatorilor de pe această piață s-a diminuat cu 2,5% şi a alcătuit 46,2 lei.
Contractarea pieței serviciului TV prin cablu se datorează, în principal, schimbării preferințelor utilizatorilor acestui serviciu. O parte din abonații la serviciul TV prin cablu migrează spre servicii alternative de vizionare a conţinutului TV: pe Internet (gratuit sau contra plată), prin satelit (gratuit sau contra plată) sau prin IP TV (contra plată), serviciile respective fiind oferite în format digital, în comparaţie cu serviciul TV în format analogic oferit de majoritatea operatorilor TV prin cablu.
Dinamica diferită a volumelor de vânzări realizate pe cele două segmente de piață se explică prin faptul că piața serviciului IP TV este formată exclusiv din utilizatori de programe în format digital, iar piața serviciului TV prin cablu include atât abonaţi TV digital, cât și abonaţi TV în format analogic. Creșterea cifrei de afaceri pe prima piață este determinată, în temei, de faptul că abonamentele pentru serviciul TV digital sunt mai scumpe decât cele pentru serviciul TV prin cablu în format analogic.
Utilizatorii aleg abonamentele respective pe motiv că serviciul TV digital asigură un nivel mai bun de calitate a imaginii, oferă funcţionalităţi adiţionale, precum ar fi: selectarea limbii conţinutului video, ghidul de programe – EPG, video la cerere, bibliotecă de filme, canale HD şi 3D, funcţionalităţi care nu le pot oferi operatorii TV în format analogic. În plus, în cazul serviciului IP TV, utilizatorii pot beneficia de oferte atractive cu două sau trei servicii incluse în pachet: acces la Internet, telefonie fixă și TV cu canale HD.
În perioada de raport, cei mai mari operatori de pe piaţa serviciului TV contra plată deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: SA „Moldtelecom” – 29,8 %, SRL „Sun Communications” – 29,4%, SRL „TV BOX” – 6,5 %, SRL „AMT” – 3,8%. Ceilalţi 74 furnizori deţineau împreună o cotă de piaţă estimată la 30,3%, anunță Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media al ANRCETI.