Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.12.2015

Procesul de export al produselor de origine animală va fi optimizat

În contextul aplicării ghișeului unic la exportarea produselor de origine animală, va fi examinat și dezvoltat conceptul unui serviciu electronic prin intermediul căruia antreprenorii vor putea solicita online acte, certificate și avize pentru export, dar și urmări procesul de acordarea a acestor documente. Scopul optimizării acestei proceduri este de a facilita accesul exportatorilor la piețele Uniunii Europene, reducerea timpului pentru antreprenori precum și a poverii administrative a funcționarilor.

Anterior, în septembrie 2015, Guvernul a aprobat Regulamentul privind crearea ghișeului unic pentru eliberarea certificatului sanitar-veterinar pentru exportul produselor și subproduselor de origine animală. Regulamentul prevede că în cadrul oficiilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să fie instituite ghișee unice pentru eliberarea actelor permisive pentru exportul produselor de origine animală.

Laboratorul de Inovații Sociale (MiLab), la inițiativa Consiliului Economic al Prim-ministrului în colaborare cu PNUD Moldova, vor analiza și dezvolta conceptul ghișeului unic electronic, precum și impactul acestui serviciu asupra utilizatorilor. În acest sens a fost inițiat un acord sub forma de schimb de scrisori oficiale dintre Secretariatul Consiliului Economic și MiLab/UNDP.

În procesul de dezvoltare a serviciului electronic, MiLab va implica activ atât beneficiarii finali ai serviciului - exportatorii, cât și prestatorii și utilizatorii interni de informație - funcționarii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) și ai Centrului Republican de Diagnostică Veterinară.

Potrivit Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, digitizarea procesului de export al produselor de origine animalieră va reduce riscurile de corupere prin limitarea interacțiunilor cu autoritățile, dar și prin transparența procedurilor de export menite să asigure o concurență sănătoasă între exportatori, eliminând tratarea subiectivă a diferitor companii.

Laboratorul de Inovații Sociale (MiLab) a fost a fost lansat în 2014 de către Centrul de Guvernare Electronică și PNUD Moldova pentru a asista Guvernul în cooperarea și co-crearea soluțiilor cu cetățenii Republicii Moldova. Astfel MiLab a participat la optimizarea serviciului de îndemnizație lunară de îngrijire a copiilor, împreună cu Compania Națională de Asigurări Sociale, re-proiectarea unei secții a poliției comunitare din Chișinău, împreună cu oamenii din comunitate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus