Un grup de antreprenori moldoveni au discutat, în cadrul unui seminar informativ, despre metodele de implementare a măsurilor de eficiență energetică, prin scăderea consumului de energie și creșterea competitivității întreprinderilor. Seminarul a fost integrat în cadrul unui ciclu de activități de instruire, destinate pentru Top si Middle Managementul din cadrul întreprinderilor autohtone. Instruirea a avut loc astăzi, 15 decembrie, în incinta Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Tematica instruirii a fost aleasă, ținând cont de orientarea tot mai largă a companiilor autohtone privind implementarea principiilor de „economie verde”, a proceselor și tehnologiilor energo-eficiente prin utilizarea resurselor regenerabile de energie.
„Companiile din sectorul industrial care doresc să-și reducă consumul de energie, dar și cheltuielile, au posibilitatea să implementeze Sistemului de Management Energetic în conformitate cu Standardul 50001:2011, acesta descrie amănunțit pașii care trebuie urmați, pentru a atinge performanța energetică. Standardul oferă anumite instrumente măsurabile, relevante, însă nu presupune indicatori de performanță, deoarece fiecare întreprindere își stabilește proprii indicatori”, a menționat Expertul Naţional UNIDO în Domeniul Eficienţei Energetice, Ion Muntean.
De asemenea, acesta a ținut să sublinieze din practica țărilor europene, că întreprinderile care au implementat deja Sistemul de Management al Energiei, au mai multe șanse să câștige și să atragă proiecte privind eficiența energetică, ceea ce la noi nu încă se practică.
Expertul în eficiență energetică, Nicolae Glingean menționează că: „cea mai mare provocare o constituie convingerea conducerii cu privire la beneficiile pe care le poate înregistra compania în urma implementării, până acum Sistemul de Management Energetic a fost aplicat în circa 20 de întreprinderi, iar în cadrul companiilor unde s-a implicat activ conducerea și a conștientizat importanța acestuia sunt și rezultatele pe măsură”.
Potrivit CCI, acesta a mai menționat, că una dintre cele mai mari greșeli în implementarea sistemului o reprezintă faptul că eficiența energetică nu este integrată în practicile zilnice de management, or pentru rezultate palpabile trebuie ca administrația să se implice în mod continuu în managementul energetic pentru a înțelege esența și necesitatea acestuia.
Sectorul industrial din Republica Moldova oferă un potenţial semnificativ de economisire a energiei, în acest sens, proiectul „Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră prin Sporirea Eficienței Energetice în Sectorul Industrial în Moldova”, susținut financiar de UNIDO și GEF, pune la dispoziția întreprinderilor autohtone asistența tehnică și instrumentele necesare privind implementarea Sistemului de Management Energetic pentru sporirea eficienței energetice și protecția mediului ambiant.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.12.2015Un grup de antreprenori moldoveni s-au informat despre metodele de implementare a Sistemului de Management Energetic în companii
Comentarii (0)