Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.12.2015

Consiliul Proiectului Energie și Biomasă a examinat activitatea PEB în anul curent

Consiliul Proiectului Energie și Biomasă a examinat activitatea PEB în anul curent

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride a participat astăzi la ședința Consiliul Proiectului Energie și Biomasă, care a analizat activitatea echipei pe parcursul anului curent și a stabilit un șir de obiective pentru anul 2016.
 
Potrivit ministrului Bride, Proiectul Energie și Biomasă (PEB), finanțat de Comisia Europeană și implementat de PNUD, începând cu 2011, a demonstrat că este un instrument eficient de promovare a energiei regenerabile, diminuării importurilor de energie electrică, creării de noi locuri de muncă în satele și orașele mici ale Republicii Moldova. ”Republica Moldova are un potențial enorm pentru producerea energiei din surse regenerabile, care începe a fi valorificat tot mai intensiv datorită unor asemenea proiecte. La moment Republica Moldova își asigură în proporție de 13 la sută necesitățile energetice în baza  surselor regenerabile, dintre care circa 12,5% din aceasta o constituie energia obținută din combustibilul de biomasă. Și un aport considerabil în acesta îi revine echipei Proiectului Energie și Biomasă”, a spus vicepremierul Bride.
 
Prezentând rezultatele activității Proiectului, Alexandru Ursu, managerul PEB, a specificat că pe parcursul anului curent, s-au aflat în stadiul de lucru 21 de proiecte, dintre care 17 la faza de implementare, iar 4 la etapa de elaborare a documentației. ”În urma implementării acestor proiecte peste 48 mii de persoane, dintre care circa 3800 sunt copii, vor beneficia direct de noi sisteme de încălzire pe bază de biomasă și de un confort termic ameliorat, cât și de condiții sanitare îmbunătățite prin asigurarea instituțiilor țintă cu apă caldă menajeră”, a subliniat Ursu.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, în cadrul ședinței au fost discutate și problemele care apar în procesul de implementare a proiectului. Tatiana Crăciun, membru al echipei PEB, a accentuat că printre cele mai importante se numără interesul scăzut din partea administrațiilor publice locale și autorităților raionale în implementarea proiectelor de încălzire pe bază de biomasă, motivarea redusă a operatorilor centrelor termice din motivul salarizării joase, etc. În acest context, vicepremierul Stephane Bride a menționat că actualmente ministerul Economiei și instituțiile din subordine lucrează asupra unui plan de acțiuni, care are drept scop atât implicarea mai activă a autorităților locale, cât și depășirea problemelor legate de salarizare, condiții de activitate, etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus