IDIS ”Viitorul” a prezentat marți, 22 decembrie, studiul „Beneficiile Acordului de Asociere UE - RM”, scris de Ion Creangă și Olesea Bostan. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Civil Society. Dialogue for Progress” finanțat de către UE.
Scopul acestui ghid este de a familiariza publicul larg din Republica Moldova cu conţinutul şi cu perspectivele Acordului de Asociere pentru realizarea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.
Studiul prezintă o scurtă informație a contextul istoric al relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, o privire de ansamblu asupra structurii și conținutului Acordului de Asociere, obiectivele și principiile acestuia, precum și cadrul instituțional de cooperare pentru relațiile dintre UE și Republica Moldova. La fel, ghidul prezintă o analiză generală a avantajelor reformelor proeuropene într-un șir de sectoare de o importanţă majoră pentru dezvoltarea Republicii Moldova, cum ar fi agricultura, energetica, transportul, sănătatea publică, afacerile interne sau justiţia, comerțul etc.
”Vrem să facem un mic bilanț să vedem cum a evoluat implementarea Acordului de Asociere, pe parcursul unui an, vrem să clarificăm ce restanțe avem, în ce direcție trebuie depuse eforturi, atât de către autorități, cât și de noi, societatea civilă și cetățeni. Noi am ales vectorul european de dezvoltare și, deși așteptările sunt mari, ne dăm seama că nu se realizează prea multe. Avem restanțe la capitolul reforme în justiție, educație, sănătate, lupta împotriva corupției, descentralizare etc. În acest sens, vrem să clarificăm exact unde suntem și ce trebuie să facem pentru a continua procesul de reformare și modernizare a țării”, a precizat Directorul executiv al IDIS ”Viitorul”, Liubomir Chiriac.
Carolina Ungureanu, coordonatoarea proiectului, a menționat că ”este important să explicăm cetățenilor R. Moldova care sunt beneficiile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care sunt miturile sau obstacolele cu care s-ar putea confrunta cetățenii și, desigur, ce beneficii și oportunități aduce acest acord pentru țara noastră. Doar prin eforturi conjugate vom reuși să parcurgem calea europeană”.
Reprezentanta Delegației UE în RM, Danielle Keulen, a precizat că ”pentru UE este foarte important ca R. Moldova să fie aproape de Uniunea Europeană. Prognozăm că RM poate obține 5 % în PIB prin participarea sa pe piața europeană, în cazul în care reformele vor fi implementate. Delegația UE, pe parcursul ultimilor ani, a ajutat RM cu contribuții financiare substanțiale. Dar, avem 230 milioane euro pe care UE i-a stopat pentru că RM nu a semnat acordul cu FMI. La fel, reforma în domeniul justiției, în special a procuraturii, sunt critice. Totodată, apreciem efortul societății civile de implicare în procesul de monitorizare a implementării reformelor. Delegația UE va continua să susțină RM. Noi nu suntem concurenți cu Rusia, ci doar oferim posibilitatea de a intra pe piața UE.
Unul din autorii studiului, Ion Creangă, a menționat beneficiile AA în mai multe domenii, printre care cel al relațiilor externe și al justiției. ”Prevederile acestui acord, care este destul de vast, ne va permite să ne apropiem de valorile europene pentru a ne integra în această comunitate importantă, precum și integrarea graduală pe piața UE pentru o dezvoltare considerabilă a economiei țării noastre. Racordarea la directivele europene în domeniul justiției și relațiilor externe, va duce la o respectare eficientă a drepturilor omului”.
Olesea Bostan, co-autoarea studiului, la rândul său a făcut o incursiune în alte domenii prevăzute în Acordul de Asociere, menționând că ”prin armonizarea legislației administrației publice, vom avea o modernizare instituțională cu servicii publice mai calitative. Un alt sector foarte important este businessul. Dacă analizăm directivele propuse pentru implementare, vom identifica doar avantaje, precum protecția creditorilor, investitorilor, dar și a consumatorilor. De asemenea, vom înregistra o creștere a activității Întreprinderilor Mici și Mijlocii și sporirea competitivității. La fel, un sector cheie pentru modernizarea economiei RM este agricultura. Directivele UE ne obligă să oferim protecție zonelor geografice, să promovăm o agricultură ecologică și să asigurăm securitatea alimentară”.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.12.2015Studiu IDIS: Beneficiile Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova
Comentarii (0)