Pentru o economie funcțională și o concurență sănătoasă, Consiliul Concurenței al R. Moldova trebuie să stabilească criterii de performanță mai ambițioase, cum ar fi: înăsprirea amenzilor, creșterea numărului de sancțiuni, analiza permanentă a pieței, prioritizarea intervențiilor pe piețe unde se vând produse de importanță deosebită pentru consumatori.
La această concluzie au ajuns experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cel de al nouălea spot grafic, lansat astăzi, 25 ianuarie 2016. Potrivit autorilor inițiativei, actualmente economia R. Moldova este încă dominată de monopol, care este deținut de o singură întreprindere sau de carteluri – grupuri închise de companii care se înțeleg să stabilească prețuri, să divizeze piața și să limiteze producerea. După ce elimina concurenții, monopoliștii și cartelurile manipulează consumatorul final care plătește mai mult pentru servicii și produse de calitate redusă.
„Consiliul Concurenței (CC) are instrumente suficiente pentru a soluționa această problemă. Însă, eficiența acestuia e slabă, pentru că sunt făcute cercetări superficiale, piața nu este analizată, iar intervențiile se fac în domenii neprioritare și se aplică amenzi mici. Spre exemplu, în 2014, bugetul CC a fost de 15 mln lei, cu numai 5 dosare examinate, ce țin de suspiciuni privind existența cartelurilor. Această performanță redusă este inacceptabilă pentru mediul de afaceri din Moldova și trebuie urgent îmbunătățită”, consideră Iulian Rusu, expert IPRE.
IPRE consideră că autoritățile țării trebuie să preia experiența țărilor din occident, unde companiile, care vor să iasă dintr-un cartel, pot dispune de imunitate, în cazul în care aduc dovezi despre existența cartelului. Totodată, datele comparative arată că în R. Moldova amenzile sunt mai mici, iar această politică de clemență nu e atractivă și Consiliul Concurenței nu poate descoperi activ cazurile de cartel.
Pentru mai multe detalii puteți viziona spotul accesând acest link.