Conceptul de „economie verde”, prioritățile autorităților centrale privind implementare la nivel național a principiilor „economiei verzi”, dar și beneficiile acestora pentru dezvoltarea durabilă a economiei, au fost discutate astăzi, 3 februarie, în cadrul Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”.
„Promovarea conceptului de „economie verde” înseamnă, în primul rând, dezvoltarea durabilă a economiei întregii țări, iar implementarea principiilor de „economie verde” ne-ar ajuta să găsim un echilibru în ceea ce privește utilizarea eficientă a resurselor energetice, protecția mediului ambiant și sporirea performanței întreprinderilor. „Economia verde” are doar beneficii, atât pentru producători, cât și pentru consumatori, astfel una dintre prioritățile CCI reprezintă familiarizarea mediului de afaceri cu aceste principii, încercând să atragem o atenție deosebită companiilor orientate spre implementarea proceselor și tehnologiilor energo-eficiente și utilizarea resurselor regenerabile de energie”, a afirmat Valeriu Lazăr, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
La Forum, a fost prezent și Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care și-a exprimat deschiderea privind promovarea conceptului „economiei verzi” la nivel național, printr-o serie de măsuri, întreprinse de structurile ministeriale, care vor fi consecvente şi eficiente privind promovarea şi aplicarea principiilor „economiei verzi” în sectorul de mediu şi sectoare cheie ale economiei naţionale. De asemenea, acesta a ținut să sublinieze: „sunt necesare diverse instrumente de comunicare pentru a explica societății că acest concept reprezintă, în primul rând, o oportunitate pentru creșterea performanței întreprinderilor, dar nu o povară după cum se crede de multe ori”.
„Ministerul Economiei a început deja implementarea principiilor de „economie verde”, care înseamnă de fapt un mediu economic cu efecte mai puţin nocive asupra mediului înconjurător şi cu beneficii substanţiale asupra societăţii şi fiecărui individ în parte. De asemenea, implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană urmărește asigurarea dezvoltării durabile şi promovarea „economiei verzi” în toate sectoarele economiei naționale”, a menționat Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.
„Promovarea principiilor de „economie verde” presupune și dezvoltarea agriculturii ecologice, ceea ce aduce plusvaloare întregii economii, astfel au de câștigat și consumatorii, deoarece întrebuințează produse eco și calitative, dar și producătorii, ținând cont că, produsele ecologice au un potențial mai mare de export”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama.
Potrivit CCI, directorul adjunct al UNEP, Sylvie Motard a exprimat întreaga deschidere a organizației privind susținerea și în continuare a implementării principiilor „economiei verzi” în Republica Moldova, dar și a altor proiecte privind promovarea utilizării raționale a resurselor energetice, reducând în mod semnificativ poluarea mediului și problemele ecologice.
În cadrul Forumului au fost mediatizate mai multe studii de caz ale companiilor autohtone, care au implementat conceptul de „economie verde” și care au obținut deja rezultate măsurabile. De asemenea, a fost prezentat conceptul Foii de parcurs pentru dezvoltarea unui mediu economic cu efecte mai puţin nocive asupra mediului înconjurător și recomandările Programului EaP GREEN pentru realizarea acestora.
Organizarea şi desfăşurarea Forumului a fost coordonată de Grupul de lucru inter-ministerial pentru dezvoltarea durabilă şi „economia verde”, condus de Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova și cu suportul metodologic şi financiar al UNEP ROE din cadrul Programului UE EaP GREEN.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2016Conceptul de „economie verde” promovat la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”
Comentarii (0)